Obsedání a výcvik 2013

Fivitas Dei, pětiletá klisna ČT

V roce 2013 u nás prošlo výcvikem 24 koní, z toho 9 jich zůstalo do roku 2014. Na obsednutí a základní výcvik zde bylo 9 koní. Dalších 7 koní zde zůstalo ve výcviku z roku 2012. Na přiježdění, převýchovu či další výcvik přišlo v roce 2013 8 koní. Krátké info o každém z nich naleznete v článku...


Na obsednutí a základní výcvik zde byli Adventure, Enayd, Vesna, Ája, Gwen, Red Jimmy, Albert, Cail a Fury. Ve výcviku zde zůstali z roku 2012 Chesterton, Fivitas Dei, Pauza, Jared, Royal Lily, Cherokee a Doly. Na přiježdění, převýchovu či další výcvik v roce 2013 přišli Dukát, Natan, Santie, Zandarinn, Píďa, Sahir a Brigita. Sigi se učil tahat.

Obsedání a převýchova problémových koní:

Limetree Adventure, čtyřletý valach welsh cob
Limetree Adventure, čtyřletý valach Welsh Cob

Advík k nám přišel jako naprosto divoký kůň s velmi špatnou zkušeností s lidmi. Ke spolupráci se nechal dlouho přemlouvat, ale nakonec se zadařilo a Advík spolehlivě fungoval pod sedlem. Podrobnosti o jeho výcviku se dočtete v samostatném článku.





Red Jimmy, tříletý valach ČT x Mangalarga Marchador
R
ed Jimmy, tříletý valach Mangalarga Marchador x ČT

Jimmy k nám přišel koncem dubna a strávil u nás 4,5 měsíce. Byl hodně vystrašený a nedůvěřivý k lidem. Než přišel k nám, tak strávil měsíc ve výcviku, kde ale měli velký problém ho chytit a tak k výcviku ani nedošlo. U nás strávil měsíc v boxu, ze začátku se i tak hodně bál a musel se chytat pomocí lonže. Dotknout se ho jinde než na hlavě byl velký problém. Po měsíci se bez problémů dal chytat a tak byl puštěn do výběhu nejprve sám, pak s jedním koněm a nakonec šel do stáda a i tam se krásně nechal chytat. Před samotným obsedáním jsme dlouho pracovali ze země, aby Jimmy získal důvěru v lidi, aby se nebál podsedlovky a sedla (ze začátku na něj dát sedlo byl nadlidský úkol, panicky mizel), aby se nechal v klidu osedlat, nastoupit (nastupování a sestupování bylo pro něj ze začátku také složité). Postupně se naučil jezdit na jízdárně tak v terénu, zvládal i samostatné vyjížďky. Byl hodně citlivý na váhu a tak ze začátku potřeboval dostávat jasné signály, aby si něco špatně nevyložil. Nakonec byl pod sedlem dobře ovladatelný, jemný. Ke konci už na něm mohla jezdit i jeho majitelka.

Cail, čtyřletý valach ČT
Cail, čtyřletý valach ČT

Cail k nám přišel koncem května a je u nás stále. Patří rozhodně mezi nejsložitější koně, co k nám kdy přišli do výcviku. Měl velký problém s osedláním (zapnutím čehokoliv kolem hrudníku), panicky začal vyhazovat, nedal se udržet. Ze začátku měl po osedlání podle něj zřejmě strach o život... Dlouho jsme vymýšleli jak na něj, až jsme to nakonec vymysleli a dnes Cail bez problémů jezdí jak na jízdárně tak venku, hodně se zlepšil v přístupu k lidem, uvolnil a celkově ožil. Více se o něm dočtete v samostatném článku.

 

Sahir, pětiletý valach arab x appaloosa
Sahir, pětiletý valach Arab x Appaloosa

Sahir k nám přišel koncem září a je u nás stále. Má problém při zapnutí čehokoliv okolo hrudníku (obřišník, sedlo). Tento problém u něj přetrvává od obsednutí ve třech letech. Dříve po zapnutí podbřišníku začal zběsile vyhazovat, párkrát si otočil sedlo pod břicho a utekl, takže si toto chování dost zafixoval. Nicméně se netváří, že by sedlo byl až takový problém, spíš testuje, co všechno si může dovolit. Když přišel, tak vyhazoval i při zapnutí obřišníku (s tím pak bydlel občas ve výběhu), postupně se naučil nechat se osedlat bez problému. Pod sedlem nijak nezlobí, postupně se učí nové věci a teď už zvládá jezdit ve všech chodech jak na jízdárně tak v terénu. Na vyjížďky zvládá chodit i sám. Asi po dvou měsících výcviku důkladně zazlobil při sedlání, po dotažení se jal vyhazovat a nechtěl přestat. Nicméně se mi ho podařilo udržet a pak si za trest odcouval pár set metrů. Od té doby nezazlobil, tak uvidíme, co si pro nás ještě připraví:-) Momentálně s ním začíná pracovat i jeho majitelka a Sahir se chová vzorně, i když je to typ koně, který neustále testuje, kdo je tady šéfem:-)

Obsedání a základní výcvik:

Doly, šestiletá lipická klisna
Grandola, šestiletá Lipická klisna

Doly k nám přišla už v srpnu 2012 a odešla začátkem dubna 2013. Přišla na obsednutí a základní výcvik. Měla velký problém s ušima - nechtěla si nechat cokoliv přendat přes uši, uždění byl opravdu velký problém. Se sedlem ani se samotným obsedáním problém nebyl, byla učenlivá, klidnějšího temperamentu. Na uždění jsme dlouho pracovali a nakonec se to naučila úplně perfektně, prostě dá hlavu dolů a počká, až se jí uzdečka přendá přes uši:-) Jezdí jen na bezudidlovce, na vyjížďkách je klidná i sama. Její majitelka na ní hodně jezdila i u nás a domů si ji vzala až když jim to spolu bez problému fungovalo.

AC Genuine Redshadow, tříletá klisna QH

IC Genuine Redshadow (Ája), tříletá klisna Quarter horse

V březnu k nám přišla na pár měsíců čerstvě obsedlá klisna Ája. Zatím znala jen práci v hale, takže u nás postupně poznávala lesy, louky a život ve stádě. Ája byla velmi klidná a učenlivá klisna, brzy byla spolehlivá na vyjížďkách jak s koňmi tak sama, nikam se nehnala, nelekala se. Prostě ideální kůň na courání po lese:-)

 

 

Vesna, tříletá klisna ČT
Vesna, tříletá klisna ČT

Vesna k nám přišla v březnu na obsednutí a přípravu na ZZV klisen. Pobyt u nás zakončila úspěšným absolvováním výkonnostních zkoušek na začátku září. Vesna je temperamentní, učenlivá a pracovitá klisna. Po základech práce ze země a absolvování svodu jsme se vrhly na ježdění, skákání ve volnosti a postupně i pod sedlem. Samozřejmě jezdila Vesna i na vyjížďky. V rámci přípravy na ZZV Vesna absolvovala oblastní přehlídku tříletých klisen ve Svržně kde se umístila 3. ve skoku ve volnosti, hobby parkur v Domažlicích, kde zajela 80cm čistě. ZZV v Trnové vyhrála se ziskem 8,37 bodu. Letošní sezónu nás spolu čekají starty v KMK. Více informací o Vesně se dočtete v jejím článku.

Gwen, tříletá fríská klisna
Gwen, tříletá fríská klisna

Gwen k nám přišla na konci dubna a strávila u nás 4 měsíce. Přišla společně se svou frískou spolubydlící, takže jsme ze začátku hodně řešili to, aby zvládala pracovat sama. Ze země se chovala trochu jako tank, když se jí něco nelíbilo, tak nabrala přes člověka směr domů:-) Když jsme si vše vyříkali ze země, tak přišlo na řadu samotné obsednutí a ježdění. Gwen byla pod sedlem učenlivá, nekonfliktní, na vyjížďkách klidná. Na jízdárně projevovala drezurní talent.

 

Albert, tříletý valach CS
Albert, tříletý valach CS

V dubnu k nám přišel na obsednutí také Albert a strávil u nás 5 měsíců. Ze začátku byl trochu nedůvěřivý, časem se ale otrkal. Byl trochu pomalejší v chápání věcí a tak se mu muselo vše několikrát připomínat. Při práci ze země věci často řešil zběsilým couváním (i projít východem z pastviny se často zvrtlo v 300m cvalem pozpátku:-) Nicméně po nějaké době jsme se domluvili a Albert se naučil vše, co má umět tříletý kůň. Pod sedlem byl klidný, snadno ovladatelný, nikam se nehnal, zvládal jezdit i sám ven.

 

Marantha Enayd, tříletá klisna welsh cob
Marantha Enayd, tříletá klisna Welsh Cob

Enayd u nás strávila asi rok na hříbárně do tří let. Pak na chvilku odjela a v červenci se vrátila na 3 měsíce na obsednutí. Při práci ze země měla ze začátku také problém s respektem a občas se snažila člověka plecemi odtlačit pryč, nicméně brzy jsme se domluvili. Samotné obsednutí proběhlo bez problému, v kroku jezdila pěkně, jen ze začátku v klusu byla hodně nahrbená a měla tendenci si vyhodit. Po chvíli jí tyto nálady přešly a klusala i cválala pěkně jak na jízdárně tak venku. Byla příjemně temperamentní, lehce ovladatelná i na bezudidlové uzdečce.

 

Wanted Cherokees Fury, čtyřletý hřebec Paint horse
Wanted Cherokees Fury, čtyřletý hřebec Paint horse

Fury k nám přišel na začátku srpna a zůstal tu necelé 4 měsíce. Základy ze země už měl za sebou, znal i sedlo a člověka na hřbetě. Fury se učil rychle, na hřebce byl velmi klidný a dobře spolupracoval. Byl příjemně temperamentní. Na vyjížďky jezdil bez udidla, ke konci mohl jet ven i s klisnou. Na jízdárně jsme hodně pilovali ohýbání, nacválání na pobídku mu trochu dělalo problém...

 

 

Další výcvik už ježděných koní:

Dukát, šestiletý valach ČT
Dukát, šestiletý valach ČT

Dukát k nám přišel na začátku ledna a strávil u nás 4,5 měsíce. Dukáta jsem obsedala v roce 2010. Byl to hodný i když trochu hůř chápající kůň. Nicméně základní výcvik zvládl rychle a už po třech měsících dobře fungoval se svou majitelkou začátečnicí. Zhruba po roce přišel na pár měsíců na převýchovu, protože si začal dost dovolovat. Nicméně tady se rychle srovnal a nejvíce práce jsme pak věnovali jeho majitelce, aby se s ním naučila pracovat. V roce 2012 přišel zase na pár měsíců, ale jen jako doprovod svého spolubydlícího haflinga Sida, který přišel na obsednutí. Nakonec k nám tedy Dukát dorazil v lednu 2013, protože majitelka měla úraz a Dukát dlouho nic nedělal, tak aby se zase dostal do jezdecké formy. Při práci s ním nebyl problém, je spíše klidnějšího temperamentu. Naučil se zase pár nových věcí a odjel domů. Tak uvidíme, jestli dorazí i letos...:-)

Zandarinn (devítiletá klisna KWPN) a Jared (osmiletý valach CS)
Zandarinn, devítiletá klisna KWPN

V půlce ledna k nám přišla Zandarinn, kterou jsme v roce 2010 obsedali, a je u nás stále. Byla to extrémně učenlivá a nadaná klisna, za dva měsíce se naučila to, co jiní koně zvládli až za pět měsíců výcviku. Po pár měsících odešla do sportu a vrátila se k nám v lednu 2013 po úrazu šlachy. První měsíc strávila v boxu a mohla jen na krátké procházky, postupně chodila víc a víc a pak mohla i do výběhu mezi koně. Poté začala pomalu pracovat, po několika měsících začala cválat a mohla pracovat i na jízdárně. Bohužel po nějaké době začala znovu kluhat, takže jsme přestali s ježděním a už je jen na pastvinách. Momentálně nekulhá a vypadá naprosto zdravě:-)

Nathan, valach ČT
Natan, jedenáctiletý valach ČT

Natan k nám přišel v půlce dubna a zůstal do konce srpna. Přišel sem hlavně z důvodu své letní vyrážky, prostředí na horách mu vyhovovalo a míň se drbal. Druhým důvodem bylo přání majitele aby kůň lépe skákal, hlavně pak příkopy. Byl hodně líný, skákání ho nijak nebavilo a ke všemu se musel nutit. Nicméně tady hodně ožil, venku běhal sám od sebe, příkopy nakonec také skákal, ale parkur stále jezdil se značným odporem. Také se naučil dobře nastupovat do vozíku, s čímž měl dřív problém.


Alpinhorse Midnight Princess, čtyřletá klisna WPBr
Alpinhorse Midnight Princess (Píďa), čtyřletá klisna Welsh Part-Bred

Píďa k nám přišla na začátku června a je u nás stále. Je to temperamentní poník, který má velké sportovní nadání a úžasnou povahu. I přes jisté problémy ve výcviku měla stále snahu vyhovět své jedenáctileté jezdkyni Míše. Když k nám přišla, tak měla tendenci na skoky lítat, nebyla zvladatelná mezi skoky, občas skok zastavila. Na vyjížďkách byla také těžko ovladatelná. Po pár měsících výcviku zvládala Píďa s Míšou jezdit parkury v pěkném tempu, žádný skok ji nepřekvapil. Na vyjížďkách s ní nebyl problém, mohla jezdit i sama. V srpnu absolvovaly své první parkurové závody, v říjnu pak další, kde po čistém rozeskakování získaly 3. místo. Momentálně hodně pracujeme na drezurní přiježděnosti, kde Píďa dělá velké pokroky. Letos Míšu s Píďou čekají první oficiální závody a také první starty ve všestrannosti, pro kterou má Píďa velké nadání.

Santie, fríská klisna
Santie, osmiletá fríská klisna

Santie k má přišla koncem dubna a strávila u nás dva měsíce. Přišla jako hůře zvladatelná, neklidná klisna. Při práci ze země se hlavně musela naučit člověka respektovat a pak jsme mohli přistoupit k ježdění. Ze začátku měla tendence jezdit kam chce ona, v klusu chtěla vyhazovat, ale rychle si nechala vysvětlit, že musí poslouchat. Na vyjížďkách ještě trochu zlobila s brody, ale i to se naučila. Ke konci výcviku na ní jezdila její majitelka bez problémů jak na jízdárně tak venku.

 

Brigita, osmiletá klisna A1/1
Brigita, osmiletá klisna Anglického plnokrevníka

Brigita k nám přišla na začátku listopadu a je u nás stále. Za mlada běhala dostihy, pak dala dvě hříbata a nový majitel by ji chtěl využívat pod sedlem. Nicméně Brigitě se moc poslouchat nechtělo a tak občas vyhazovala a nechtěla chodit tam kam měla. U nás jsme jí rychle vysvětlili, jak je to s ježděním. Ze začátku nepostála při nastupování, vrzala zubama, na jízdárně táhla pořád k východu. Postupně se naučila pěkně jezdit po jízdárně i venku, zvládá vyjížďky i sama, nikam se nežene. Bohužel má zdravotní problémy, špatná kopyta, takže toho zatím moc nenajezdila.

Výcvik tahání:

Cherokee, čtyřletý valach norika
Cherokee, tříletý hřebec Norika

Cherda k nám přišel už ve dvou letech na hříbárnu. Na jaře 2012 se s ním v jeho třech letech začalo pracovat. Nejprve se obsedl a přijezdil, pak se začal učit tahat. Pod sedlem fungoval pěkně, byl klidný a pomalý, ale to se u něj dalo čekat. Venku měl dříve občas pocit, že by se dalo běhat z kopce i když jezdec nechce, ale to jsme mu včas rozmluvili:-) Tahání ho velice bavilo, učil se opravdu rychle a na podzim 2012 už tahal klády v lese. V zimě pak plužil, tahal balíky sena a senáže. Občas pomohl i se zapadlým autem v závěji. Na jaře 2013 nám ještě párkrát vytáhl pár klád z lesa a pak odjel ku Praze ke své majitelce.

Sigi. dvouletý norik
Sigi, dvouletý hřebec Norika

Na začátku roku 2013 se u nás učil Sigi, který u nás byl od půl roku věku na hříbárně, tahat. Když přišel, tak byl ze všeho dost vyplašený, traktor v lese ho dokázal pěkně vylekat. Po čase se ve stádě hodně uklidnil a když pak začal pracovat tak už s ním nebyl problém. Učil se rychle, jako ostatně každý began, tahání mají v krvi:-) Po třech měsících výcviku zvládal tahat klády v lese, při zapřahání stál sám v klidu. Také tahal nákladní saně s balíkem sena, s velkou pneumatikou "válcoval" v zimě jízdárnu...

 

Koně, kteří jsou u nás ve výcviku už delší dobu a zůstávají i v roce 2014:

Jared skáče přes naší novou proutěnku
Jared, osmiletý valach CS

Jared k nám přišel už na podzim 2008 jako tříletý a už s námi zůstal. V roce 2009 se obsedl a prošel základním výcvikem, další rok se pak zúčastnil několika závodů s Radkou - parkury ZM, Z. Jared je klidnějšího temperamentu, ale i tak ho skákání baví. Od roku 2012 je skvělým učitelem skákání, chodí v rozumném tempu a je snadno ovladatelný. Jeho majitelka s ním měla ze začátku trochu problémy, nicméně pak se Jared hodně změnil v chování, začal si na paničku dávat pozor a poslední roky spolu bez problému jezdí na vyjížďky.

 

Royal Lily, pětiletá klisna ČT
Royal Lily, pětiletá klisna ČT

Lily k nám přišla v květnu 2012 a zůstala u nás na delší dobu. Přišla z klasické sportovní stáje, kde většinu času trávila v boxu. Pod sedlem nebyla spokojená s udidlem, měla tendence prchat. U nás měla chvíli jen prázdniny na pastvině a práci ze země, po pár měsících jsme ji začali jezdit bez udidla na vyjížďky, kde byla sice temperamentní ale dobře zvladatelná. Po chvíli začala pomalu pracovat na udidle - lonžování, drezurní práce a pak i skákání. I na udidle nikam neprchala, jen ji trvalo delší dobu, než se naučila chodit na přilnutí a při nacválání nezrychlit. V létě 2012 jsme začali skákáním skokových řad, skákání Lily moc bavilo, rychle se učila a na podzim absolvovala svůj první start v parkuru 90cm. V roce 2013 už závodila oficiálně, startovala v několika soutěžích stupně ZM a Z, několik závodů absolvovala čistě.

Pauza, osmiletá klisna ČT x tinker
Pauza, osmiletá klisna Irský tinker x ČT

Pauza k nám přišla v červnu 2012 a je u nás stále. Jméno Pauza jí naprosto sedí, protože nikdy nikam nepospíchá:-) Přišla jako špatně obsednutý kůň, který se všeho leká, ve cvalu dost vyhazovala. Převýchovu jsme začali prací ze země, kde jsme si vysvětlovali, kdo se poslouchá. Začátky ježdění na jízdárně byly trochu složité, občas se Pauza rozhodla, že bude jen couvat:-) Nicméně brzy zvládala jezdit krokem a klusem, vyhazování při nacválání jsme odstraňovali déle. Na vyjížďkách byl ze začátku také problém se cváláním, poprvé předvedla důkladné rodeo. Časem se ale vyhazovat odnaučila a stal se z ní velice pohodový kůň. Její majitel na ní zatím jezdí jen občas a krokem, bude s ním ještě hodně práce. Momentálně na ní jezdí na vyjížďky i začátečníci a děti.

Fivitas Dei, pětiletá klisna ČT
Fivitas Dei, pětiletá klisna ČT

Fíví k nám přišla v září 2012 jako velice problémový neobsedlý kůň. Od mala byla zřejmě trochu jiná než ostatní, a tak ji tam, kde se narodila, nepochopili. Po pár problémech zůstala rok zavřená v boxu. Její budoucnost nevypadala dobře. Začátkem roku 2012 se naštěstí Fíví dostala jinam, kde se s ní začalo pracovat normálně. Za pár měsíců udělala Fíví velký pokrok, ale byla nadále velice komplikovaná a tak v září 2012 putovala k nám a je u nás stále. Při nakládání nám udělala rekord, nakládali jsme jí 4,5 hodiny:-) Ale naložili a dovezli:-) Začali jsme tradičně prací ze země, sedlání a uždění byl velký problém. Postupně se Fíví obsedla, prošla základním výcvikem, na podzim absolvovala dvoje parkurové závody a letos bude závodit už v oficiálních soutěžích. Parkury má opravdu v krvi, má být po kom (její matka je Panta Rhei, T skokanka s Alešem Opatrným). Povídání o jejím výcviku je rozhodně na delší článek, protože ona je kůň, který mě neustále něčím překvapuje a pořád mě nutí přemýšlet, jak se s ní domluvit...

Chesterton, čtyřletý valach ČT
Chesterton, čtyřletý valach ČT

Chester k nám přišel na konci října 2012 a je u nás stále. Předtím žil jen na pastvině s dalšími koňmi, s lidmi do styku moc nepřišel a když už, tak to nebylo zrovna fajn. Nakládání bylo opravdu zajímavé, Chester neznal vodění, jen nandat ohlávku byla docela dřina. U nás strávil několik týdnů v boxu, ze začátku jsme ho i tam museli chytat pomocí lonže. Velice rychle dělal pokroky, po vypuštění do menšího výběhu se stále nechal chytat a tak brzy putoval do stáda. Když už byl dostatečně ochočený, tak jsme přistoupili k obsednutí a základnímu výcviku. Chester se rychle učil, dobře skákal a tak na podzim absolvoval dvoje parkurové závody a letos už bude soutěžit oficiálně. Chester je trochu nervák a občas vyvede nějakou hloupost, i přes jeho nadání je s ním spolupráce občas složitá, detaily výcviku určitě potřebují delší článek:-)

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Výcvik koní 2013