Co jsme dělali v roce 2009

Carthago, Arwen a Galen ve cvalu

V roce 2009 jsme měli poměrně napilno. Ve výcviku u nás bylo 16 koní, někteří zde byli jen na několik měsíců, hlavně na obsedání, jiní u nás strávili delší dobu nebo jsou zde stále. Naši koně už nezávodili, ale rozhodně nezaháleli, jak se dočtete v tomto článku.


Stádo na nových pastvináchJednou z nejdůležitějších věcí v roce 2009, hlavně v koňských očích, bylo připronajmutí dalších pastvin, konkrétně 5ha luk se spoustou trávy, členěných různými keři a lemovaných lesem, takže koně mohli trávit všechen svůj volný čas s hlavami zabořenými do trávy. Z pastvin je krásný výhled do okolí a žádná civilizace poblíž.

Naši koně už sice nezávodili, ale měli toho i tak dost na práci. Galen a Greisy i nadále učili jezdit děti, ti pokročilejší vyrazili občas s Greisy na závody do nedalekých Heroutic přeskákat malý parkur. Agáta na jaře sice začala trénovat skákání, ale po několika týdnech se jí vrátily problémy s vazy na zadních nohách, takže jsme už skákání definitivně vzdali. Nicméně v srpnu zvládla odvelet 4. švadronu na Memoriálu generála Custera. V červnu jsme ji nechali připustit trakénským hřebcem Sargonim. Greisy je také březí, po hřebci Dollom Sir William, welsh pony of cob type. Momentálně už mají obě kobylky pořádná břicha a my už se moc těšíme na hříbátka:-)

Agáta si užívá běhání na volno ve sněhu, Samantha doprovázíGreisy a Galen s dětmi při ježdění v kruhovce

Arwen a Carthago, naši noví trakénští koníci, byli v roce 2009 dvouletí, takže jsme po nich moc práce nechtěli. Jejich hlavní činností bylo tedy pasení a hraní si s kamarády. Také jsme je brali pravidelně ven na vodítku po boku Agáty a Galena, takže s námi absolvovali vyjížďky, kde se vždy pořádně vyběhali na volno a pěkně nasvalili. Také s námi chodili na procházky na vodítku. Na jaře 2009 jsme s nimi pomalu začali dělat přirozenou komunikaci a dnes už zvládají plně 7 her a překonávat všechny možné překážky. V létě 2009 začali skákat skokové řady ve volnosti. Překážky jsme jim stavěli jen menší, kolem půl metru, aby ještě moc nenamáhali klouby. Po několika měsících už dokázali pěkně odhadovat odskok i v technicky náročnějších řadách. Uvidíme, jak jim půjde skákání letos na jaře na vyšších překážkách...

Carthago, Arwen, Galen a Divo na vyjížďceCarthago a Arwen na vyjížďce, zatím jsou na lanech

A teď pár slov o koních ve výcviku:

Tobiáš na závodech v HerouticíchTobiáš (pětiletý kůň kinský), Divo (pětiletý andalusan) a Durman (šestiletý anglický plnokrevník) u nás byli od podzimu 2008 (o začátcích jejich výcviku se dočtete zde). Na jaře všichni začali trénovat skákání. Nejprve skákali skokové řady ve volnosti i pod sedlem, pak samostatné skoky a nakonec celý parkur. Také jsme je brali často na pískové kolbiště s barevnými skoky do Všetic, aby je na závodech nemohlo nic překvapit. Od května začali všichni závodit, nejdříve jezdili veřejné tréninky 90cm, Tobiáš přes léto závodil i párkrát oficiálně - stupeň Z, Divo absolvoval veřejné tréninky do 100 cm, což při jeho malé výšce (158cm) byl pěkný výkon. Durman odešel na konci června, Tobiáš na konci srpna a Divo u nás zůstal a letos bude už závodit oficiálně. Pro skákání má velké nadání, absolvoval i trénink terénních skoků, na podzim se účastnil parforsního honu a tak letos chceme zkusit soutěže všestrannosti.

Durman při tréninku parkuru ve VšeticíchDivo překonává terénní skok na Hněvšíně

Ducado na vyjížďce na laněDucado, mladý andaluský hřebec, je zde stále. Přes léto 2009 se potýkal se zdravotními problémy, ale i tak se pomalu začal obsedat. Výcvik u něj byl proložen několikaměsíčními pauzami, takže je to stále začátečník. Momentálně zvládá jezdit na jízdárně v kroku a klusu a chodí krokem na vyjížďky. V srpnu 2009 mu přijely ze Španělska dvě kobylky, s kterými teď žije v jedné ohradě a na jaře snad začnou pracovat na potomcích...

Dále zde byl od podzimu 2008 Jared (čtyřletý slovenský teplokrevník), který se v dubnu 2009 začal obsedat. V květnu mu přibyli 3 další kamarádi na obsedání, tříletý valach Maty, šestiletá Vikina a tříletá ponice Chelsea. Za 3 měsíce se naučili 7 her, jezdit na jízdárně, na vyjížďky a skákat skokové řady. Chelsea pak odešla a ostatní pokračovali skákáním samostatných překážek a absolvování parkuru. Chodili také trénovat barevné překážky do Všetic. Maty po 4,5 měsících ukončil základní výcvik a odjel domů. Vikina a Jared u nás zůstali a v září 2009 (po 5 měsících výcviku) absolvovali své první parkurové závody o výšce 70cm a skákali čistě. Letos je čekají oficiální závody.

Jared na lonži krátce před obsedánímMaty skáče oxer ve skokové řaděVikina kluše vodou v lomuChelsea při práci ze země

Také zde byla na dva měsíce kobylka welsh part-bred Guinevra. Byla už obsedlá, měla trochu problémy se cvalem. Naučila se zde také skákat a ke konci výcviku absolvovala parkur ve Všeticích na velkém kolbišti.

Od července je u nás ve výcviku mladý hřebec slovenského teplokrevníka Grant. Přišel k nám už obsedlý, ale s jízdárenskou prací začal až u nás. Měl také trochu problémy s respektem při práci se země a ve cvalu si občas vyhodil. Do podzimu se mimo jiné naučil skákat skokové řady pod sedlem i samostatné skoky - skokově je dost nadaný. Přes zimu se věnujeme hlavně drezurní práci a na jaře ho čeká závodní sezóna. Protože bude čtyřletý, bude závodit v parkurových soutěžích pro mladé koně - KMK či ČŠMK. Grant je nyní moc hodný hřebec, momentálně bydlí ve výběhu s dalšíma dvěma hřebci a dvěma valachy a jsou to velcí kamarádi.

Guinevra na kolbišti ve VšeticíchGrant při skákání ve volnosti

Od října do konce roku byl u nás na obsednutí sedmiletý valach paint horse Black Joe. Přes svou trochu paličatou povahu s jezdcem na zádech neměl problém a naučil se jak chodit na jízdárně tak jezdit na vyjížďky.

Keisy a Witty den po narozeníTaké je u nás stále klisna Keisy, která v květnu porodila hřebečka Wittyho. Jezdila hlavně na vyjížďky, na podzim začala zase jezdit na jízdárně. Hříbětem se trochu zklidnila.

Dále je u nás ustájená klisna Doris. Na jaře 2009 byla několik měsíců i ve výcviku, ale se zdravotních důvodů musela skončit (má velké problémy se spěnkovým kloubem).

V srpnu 2009 přijeli ze Španělska dvě tříleté Andaluské kobylky, Decidida a Dama. Jejich hlavním úkolem je dělat společnost Ducadovi a samozřejmě s ním mít hříbata. Nicméně obě byly naprosto divoké (cestou do Čech je nakládali vždy několik hodin a musel je sedovat veterinář, takže měli docela strach z lidí, ze začátku se na ně nedalo skoro ani sáhnout, natož je ve výběhu chytit), takže alespoň dvouměsíční výcvik byl nutností. Ze začátku jsem s nimi pracovala hlavně na napojení, když mě k sobě nechali přijít, tak nasazení ohlávky už nebyl problém. Po několika dnech pochopili, že člověk není nebezpečný a nechali se dobře chytat. Pak jsme ještě trochu trénovali dávání nohou - to pro ně byla také "španělská vesnice" :-) Dnes jsou obě bezproblémové a vlezou vám i do kapes.

No a pak je zde ustájena od srpna 2009 ještě 18-ti letá klusačka Rony.

Tím je výčet za rok 2009 kompletní, v blízké době určitě přibudou články o výcviku jednotlivých koníků.

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Naši koně 2009