Koně ve výcviku podzim 2008

Jared, tříletý valach Slovenského teplokrevníka, na procházce

Během letošního léta a podzimu se k nám postupně přestěhovalo 7 koní do výcviku. Několik fotek a pár vět o každém z nich naleznete v tomto článku.


Momentálně je u nás ve Vysokém Újezdu ve výcviku 7 koní. Času na psaní článků je tudíž velmi málo, takže píši alespoň stručné info o každém z nich...

Im Docs Snow Queen, čtyřletá klisna Appaloosa, první kroky pod jezdcem Im Docs Snow Queen, čtyřletá klisna Appaloosa, na vyjížďce se svou majitelkou, ve společnosti Galena a AgátyNa konci července se k nám přistěhovala čtyřletá klisna Appaloosa, Im Docs Snow Queen. Queen přišla kvůli obsedání a základnímu výcviku. Klisna je dosti náladová, což se projevuje jak ze země tak pod sedlem. Na druhou stranu, když má dobrou náladu, tak jeIm Docs Snow Queen, čtyřletá klisna Appaloosa, skákání ve volnosti velice jemná, rychle se učí a práce s ní je příjemná. Základy práce ze země už měla Queen dobře zažité, takže jsem brzo mohla začít s obsedáním. V přirozené komunikaci jsme zdokonalovaly hlavně obraty a pokračovaly jsme prací na složitějších cvicích a práci ve volnosti. Kromě lonžování a skákání skokových řad ve volnosti (z důvodu nasvalení zad, klisna bude využívána westernově) jsme postupně začaly pracovat na jízdárně a později i jezdit na vyjížďky. Dnes už se výcvik Queen chýlí ke konci, na jízdárně jezdí na udidle ve všech chodech, pěkně se ohýbá (ze začátku měla problém s ohýbáním na levou stranu, chodila pořád "nakřivo"), reaguje dobře na sed. Na vyjížďky jezdí na sidepullu, je snadno ovladatelná, i když temperamentní a ráda se něčeho lekne:-) Poslední měsíc Queen jezdí s westernovým sedlem (předtím byla obsedána a jezděna s anglickým), na které si ještě nezvykla, takže občas musíme řešit nějaký ten konflikt.

Ducado, dvouletý Andaluský hřebec, na procházce Na začátku srpna u nás našel na několik let domov dvouletý Andaluský hřebec Ducado. Zatím s ním pracuji ze země (přirozená komunikace) a chodíme na procházky po okolí. Ze začátku byl Ducado dosti nesoustředěný a zajímaly ho hlavně kobylky ve vedlejší ohradě:-) Postupně se ale zklidnil a velice rychle se učí. Ze země zvládá 7 her jen na jemné pokyny a nějakou dobu s ním už pracuje i jeho majitelka. První procházky byl schopen celé prořehtat a přetahoval se se mnou, dnes chodí bez problémů klidně jak se mnou tak s majitelkou, chová se slušně i ve společnosti klisen. Bydlí ve výběhu se dvěma valachy, což také pomohlo k jeho zklidnění - je rád s kamarády a kobylky ho už tolik nezajímají:-)

 

Durman, pětiletý valach Anglického plnokrevníka, na vyjížďce Durman, pětiletý valach Anglického plnokrevníka, skákání ve volnosti Na konci srpna přišel valach Durman, pětiletý Anglický plnokrevník. Durman byl po úraze přední nohy asi dva měsíce bez práce. Byl hubenější a bez svalů. Koník je to milý, hodný, ale pod sedlem zná jen základy. Přišel k nám hlavně kvůli přiježdění. Na podmínky pastevního odchovu si postupně zvykl a dnes už má slušný zimní kožíšek:-) S Durmanem pracuji ze země (přirozená komunikace), chodí častěji na lonž a skáče řady ve volnosti, aby nasvalil záda (s tím má trochu problém). Také pracujeme na jízdárně, kde má velké rezervy - potřebuje zlepšit hlavně reagování na sed při přechodech, ohýbání na kruhu. Na vyjížďkách je temperamentní, ale dobře ovladatelný. Pravidelně na něm jezdí i jeho majitelka, 13-ti letá slečna.

Tobiáš, čtyřletý valach koně Kinského, na jízdárně Tobiáš, čtyřletý valach koně Kinského, skákání ve volnosti Na začátku září přibyl další koník, čtyřletý valach Tobiáš, kůň Kinský. Do stáda našich koní se rychle začlenil a rovnou na post nejvyšší. Občas zkusí šéfovat i nad lidmi:-) Ze začátku byl při jakékoliv práci (přirozená komunikace, ježdění, lonžování,...) nervózní a neklidný. Nerad se sedlal a uzdil, bál se dost carrotsticku. Dnes už je na tom lépe, při práci ze země dělá rychle pokroky a je pro každou "lumpárnu" (ihned se naučil stoupat na špalek či procházet zavěšenými pet láhvemi). Na jízdárně dobře reaguje na sed, ale ohýbání je také jeho slabinou. Dále se pomalu učí chodit v sebrání. Začali jsme také trochu skákat pod sedlem (skokové řady ve volnosti skáče pravidelně, jde mu to moc pěkně), což ho baví a je moc šikovný. Na vyjížďkách byl dříve lekavý, dnes už je klidnější a neleká se, nemá problém jít na vyjížďku i sám.

Divo, čtyřletý Andaluský valach, přirozená komunikace Divo, čtyřletý Andaluský valach, na vyjížďce Na začátku října se přistěhoval další Andalusan, čtyřletý valach Divo. Divo má velmi dobré základy pod sedlem, je dobře ovladatelný a jemný na pomůcky. Má trochu mezery v ohýbání, ale umí chodit i pěkně sebraný. Reaguje dobře na sed, v terénu je temperamentní ale poslušný. Zatím je dosti lekavý, potřebuje čas, aby si zvykl na zdejší "bubáky". Přirozená komunikace pro něj byla novinka. Ze začátku, když měl na něco jiný názor, tak se sebral a snažil se odejít. Dnes už zvládá v základech 7 her.

Jared, tříletý valach Slovenského teplokrevníka, na procházce Posledním přírůstkem do našeho stáda je tříletý valach Jared, Slovenský teplokrevník, a jeho kamarádka Doris (desetiletá klisna, je zde pouze ustájena, má chronický problém ve spěnce), kteří k nám přišli v polovině října. Jared je tak trochu puberťák:-) i když počáteční problémy např. při ošetřování se nám už podařilo vyřešit. Hodně času tráví občas drsnými hrami s ostatními valachy, nebo ožužláváním a kutálením sudů na jízdárně. Jared je zatím neobsedlý (obsedání je v plánu na jaře 09), takže spolu pracujeme ze země a chodíme na procházky. Ze začátku se dost bál carrotsticku, občas se situaci snažil řešit útěkem, problém mu dělá vysílání na kruh. Dnes už v základech 7 her zvládne, i když občas ještě podebatujeme při kruhové hře. Na procházce byl u nás poprvé v životě. Zatím chodí s dalším koněm, dost kouká po pařezech, kamenech a dalších bubácích, ale jinak je hodný.

 

Klisna Keisy, skákání ve volnosti No a pak je u nás ve výcviku stále klisna Keisy. Veliké pokroky udělala při práci ze země - většinu cviků zvládá ve volnosti. Na jízdárně se pomalu také zlepšuje - je ovladatelnější, kluše pomalu, cválá klidně, nevzteká se, začínáme i trochu skákat menší skoky. Na vyjížďkách je občas lepší, občas má zase své nálady...

Pak bych ještě měla zmínit stálé osazenstvo naší stáje, poníky Greisy a Galena a klisnu Agátu. Závodů jsme tento rok moc neodjezdili (Agáta měla úraz a Greisy je březí), na ponících pravidelně jezdí děti a Agáta už zase pomalu začíná pracovat, tak uvidíme, jak to půjde příští rok...

 

Galen vidí Greisy, Galen a Agáta na podzimní pastvě
Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Koně ve výcviku podzim 2008