Obsedání a výcvik koní

Bela na své druhé vyjížďce s jezdcem: "Někde tam je bubák!!!"

V tomto článku se dočtete, jak probíhá výcvik několika koní, jejichž majitelé využili naší nabídky výcviku a obsedání koní. K článku je také připojena fotogalerie, kde je vidět, jak s koníky pracujeme.


Jak už jsem psala v jiných článcích, obsedáme koně podle metody přirozené komunikace a knihy Anthonnyho Paalmana. Tyto dva systémy jsem skloubila do jednoho, který připraví koně na jezdce jak psychicky tak fyzicky a je dost rychlý. Koně přijímají jezdce bez jakýchkoli problémů.

Vilibald pod jezdcem, ohnutí na kruhu v klusu. Bela couvá. Ke konci května jsem začala cvičit dva čtyřleté haflingy, Belu a Vilibalda, kteří bydlí v Těptíně. Dojíždím za nimi jednou týdně. Oba dva už základy přirozené komunikace znali, Vilibald je rok obsedlý, takže s ním pracujeme na další přiježděnosti na jízdárně, ohýbání, přechodech a přilnutí, časem se začneme snažit o sebrání a další drezurní práci. Nechtěl se ohýbat na pravou stranu, což jsme po několika hodinách zvládli a teď pracujeme na nacválání na pravou nohu.

Bela obsedlá nebyla, i když sedlo i udidlo znala. S ní jsem začala pracovat ze země, ze začátku si bylo potřeba ujasnit, kdo koho poslouchá a že po lidech se nešlape :-). Po několika hodinách práce jsem ji obsedla a začali jsme trénovat rozcházení na holeně, zastavování a couvání. Dnes už zvládá pod jezdcem klusat jak na jízdárně, tak i v terénu, kde jí Vilibald dělá společnost, ona ale bez problémů chodí první.

Bela na své druhé vyjížďce s jezdcem, Vilibald jí dělá doprovod. Bela při práci ze země: stlačovací hra, procházení mezi sudem a ohradou.

Janek po týdnu práce s jezdcem. Janek poprvé jde pod jezdcem po týdnu práce ze země.

Před 14-ti dny k nám na Čelinu přišel další koník na obsednutí a výcvik, tříletý Welsh-arab Janek, který tu zůstane tak 3 měsíce, během kterých by měl zvládnout základní výcvik. Je to koník s přítulnou povahou a velice rychlým chápáním, takže práce s ním postupuje svižně. Koník sice už znal sedlo i uzdečku, ale nikdo na něm ještě neseděl a přirozenou komunikaci také neznal. Po 3 výcvikových hodinách zvládl základy všech 7-mi her přirozené komunikace a byl obsednut bez nejmenších problémů a jakýchkoli známek odporu. Po týdnu už zvládl i několik kroků samostatně s jezdcem na zádech, zastavení i couvání. Po 14-ti dnech práce jsem na něm jezdila po jízdárně krokem i klusem, za vodícím koněm, ale i před ním. Zatím je ježděn jen na ohlávce, se sedlem i bez.Janek na lonži se chambonem, už po týdnu lonžování chodí s hlavou dole a aktivně vykračuje od zádě.

Janek je také pravidelně lonžován se chambonem, aby si nasvalil hřbet, velice brzy pochopil smysl chambonu a chodí pěkně s hlavou dole a aktivně vyšlapuje od zádi, jak můžete vidět na fotkách. Brzy Janka čeká první vyjížďka, skákání gymnastické řady ve volnosti a postupně začne jezdit také na udidle.

Adéla Císařová

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Obsedání a výcvik koní