Obsedání koní jaro 2010

Jacs při ježdění na jízdárně - zastavení ze cvalu

Na jaře 2010 jsme obsedali 5 koní. Byli to tříletí koně Dukát (Český teplokrevník), Penelopa (bez PP) a Mikey (Welsh part-bred), čtyřletá Kasira (Shagya arab) a 10ti-letý Jacs (Quarter horse). Strávili u nás od 2 do 6 měsíců. Jak se jim dařilo se dočtete v tomto článku.


Dukát, tříletý Český teplokrevník

Dukát na pastviněDukát při práci na jízdárně - klusDukát k nám přišel na začátku ledna 2010. Přišel z boxové stáje a neměl tedy zimní srst, takže nosil termodeku. Ze začátku jsme pracovali hlavně ze země metodou přirozené komunikace, také chodil na procházky a občas jsem ho vzala na volno s nějakým dalším koněm ze stáda. Ze začátku měl problém nechat si sáhnout na uši a nechtěl dávat hlavu dolů při nasazování ohlávky a podobně. Měl trochu jelení krk, takže nosil hlavu vysoko. Nicméně tyto problémy brzy vymizely. V dubnu jsme začali s obsedáním. Dukát byl hodný, poslouchal dobře. Učil se pomaleji, byl trochu opožděný, ale na druhou stranu nezkusil nikdy žádnou lumpárnu. Také skákal párkrát skokové řady ve volnosti, což mu šlo dobře a skákání ho bavilo. Brzy začal jezdit po jízdárně a na vyjížďky. Venku byl klidnější, nikam se nehnal a poslouchal. Poslední měsíc na něm jezdila i jeho majitelka, jelikož byla začátečník, tak ji poslouchal o něco hůře než nás, nicméně spolu zvládli jezdit jak na jízdárně tak venku ve všech chodech.

Penelopa, tříletá klisna bez PP

Mikey, Jacs a Peny na pastviněPeny k nám přišla na začátku května 2010 a strávila u nás trochu přes dva měsíce. Začali jsme samozřejmě prací ze země, Peny se učila rychleji než ostatní koně, takže jsme už po týdnu začali jezdit na jízdárně. Na přání její majitelky pracovala Peny jen na provazové ohlávce, bez udidla. Ze začátku byla trochu líná, ale postupně se probudila a byla temperamentnější. Její majitelka byla také začátečník, nicméně Peny jí poslouchala dobře, na vyjížďkách jsme bez problému brzy cválali po loukách.

 

 

Mikey, tříletý Welsh part-bred

Mikey skáče ve volnostiMikeyho jsme přivezli až ze Šumavy, od Lipna, na začátku května 2010. Strávil u nás tři měsíce. Byl to menší koník, vysoký jen kolem 130cm. Byl poměrně "rozmazlený", zvyklý dělat si co chtěl. Sedm her se učil trochu déle, nechtěl couvat, celkově na tlak neustupoval a konflikt se snažil řešit útěkem. I později občas zkoušel co si může dovolit, byl trochu svéhlavý a tak mu člověk musel občas připomenout kdo koho má poslouchat:-) Nicméně ke konci zvládal sedm her perfektně, pod sedlem na jízdárně fungoval ve všech chodech, na vyjížďkách byl hodný, poměrně živější. Také skákal párkrát skokovou řadu ve volnosti, skákání ho bavilo a skákal moc pěkně. Když k nám přišel, tak byl dost tlustý, ale ke konci pobytu byl z něho moc pěkný poník:-)

 

Kasira, čtyřletá Shagya arabka

Kasira při práci ze země - prochází mezi zavěšenými pet lehvemiKasira k nám přišla na začátku dubna a strávila u nás jen dva měsíce (odešla o měsíc dříve kvůli změně práce své majitelky). Povahově byla složitější, občas paličatá, některé věci se učila déle. Nejvíce času nám zabrala příprava na obsedání (práce ze země), než jsme si vyříkali, kdo je šéfem a Kasira začala spolupracovat. Také měla problém se zvedáním zadních nohou, nicméně náš kovář jí poprvé věnoval spoustu času a tak to Kasira nakonec zvládla v klidu. Samotné obsedání a práce pod sedlem už takový problém nebyl, Kasira se naučila chodit krokem a klusem po jízdárně, venku jsme i cválali. Její majitelka s ní dělala zatím jen ze země, kvůli zdravotním problémům.

 

Pretty Star Jacs, 10ti-letý valach Quarter Horse

Jacs při ježdění na jízdárně - klusJacs k nám přišel na začátku dubna a zůstal u nás 3 měsíce. Byl sice obsedlý, nicméně už zvládl několikrát jezdce ošklivě shodit. Do jeho devíti let s ním nikdo nic nedělal, pak ho koupila jeho stávající majitelka a Jacsovi se už po tak dlouhé době moc spolupracovat nechtělo. Nicméně bylo vidět, že není zlý, jen přecitlivělý, měl z jezdce strach. Začali jsme prací ze země, na Jacse nebylo potřeba použít větší sílu, byl velice citlivý, až bázlivý. Brzy ale pochopil co má dělat. Když jsem na něj poprvé nasedla, tak se lekl a uskočil daleko do strany. Rychle se ale uklidnil a pak už neměl s jezdcem problém. I když už se na něm dříve jezdilo, víceméně nic neuměl a pracovalo se s ním úplně stejně jako s ostatními mladými koňmi. Nebyl zvyklý na ovládání za udidlo a byl hodně citlivý na hubu, takže jsem ho začala jezdit za nánosník, postupně pak za nánosník i udidlo. Postupně začal jezdit po jízdárně i v terénu. Venku začal i cválat, na jízdárně cválal později také. Ze začátku byl pod jezdcem hodně napjatý, v klusu i ve cvalu hodně "poslouchal" co se na něm děje a ve cvalu zkusil jednou i vyhodit. Vše ale bylo z toho, že se bál, brzy se zklidnil a už to nedělal. Ke konci výcviku Jacs fungoval dobře i se svojí majitelkou, která z něho měla ze začátku dost respekt.

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Obsedání koní jaro 2010