Výcvik a převýchova Czaji

Skákání Czaju moc baví, skáče ochotně
Czaju jsem začala cvičit v březnu 2007, v dubnu se pak přestěhovala na několik měsíců k nám do Vysokého Újezdu, abych s ní mohla pracovat častěji. Měla hlavně problémy se samostatností a s respektováním člověka. Jak se nám dařilo problémy řešit a jak pokračoval její výcvik u nás se dočtete v tomto článku.

Cval na jízdárně Czaja je český teplokrevník pocházející z Benic od Bartáků. Ve třech letech dělala zkoušky tříletých klisen v zápřeži a pak byla dva roky na pastvinách. Poslední rok chodila pod zákazníky jako "provozák". Často se ale vracela z vyjížděk bez jezdců:-) V létě 2006 si ji koupila nynější majitelka. Od začátku Czaja na bič reagovala vyhazováním a neuměla chodit na otěži, zřejmě také z důvodu špatných zubů. Samotná odmítala kamkoli jít, jak ze země tak ze sedla, stavěla se na zadní a snažila se přejít přes člověka. Pod sedlem vyhazovala a majitelku jednou vážně shodila (do dnes má z toho problémy se zády), takže pak měla Czaja od práce pauzu a tak se její zlobení zhoršilo.

Jeden z prvních skoků u nás Začala jsem s Czajou pracovat ve stáji, kde byla ustájená. Bylo to zrovna v době, kdy i Czaja měla problémy se zády a tak se s ní delší dobu nepracovalo, takže byla o to veselejší:-) Základy sedmi her už zvládly spolu s majitelkou, ale když kobyla nebyla v pohodě, tak snadno zapomínala, co umí. Hlavně jsme řešily, jestli se jí podaří mě převálcovat:-) Nerespektovala ani carrotstick, když se naštvala, stavěla se na zadní a vyhazovala. Jakmile začali z výběhů odcházet koně, tak chtěla odejít taky. Nicméně po třech hodinách práce (hodina 1x týdně) jsme zvládly sedm her a objela jsem na ní pár koleček krokem a klusem jen na ohlávce.

Začátkem dubna se Czaja přestěhovala k nám do Vysokého Újezdu a začaly jsme pracovat častěji. Vylepšovaly jsme práci ze země, brzy byla schopná pracovat i sama bez koní. Ze začátku se často naštvávala a tvrdohlavě odmítala poslouchat, ale postupně se dokázala rychle uklidnit a pokračovat v práci a časem tyto její "vzteky" zmizely úplně. Jen její klaustrofóbičnost nám dala trochu zabrat, stoupnout do pneumatiky se učila několik hodin a nakládání byl taky problém, kterému jsme se ale moc nevěnovali, protože nemáme k dispozici vlek (máme v plánu vyrobit provizorní "vlek" s palet a plachty, takže brzy i tyto věci budeme moct u nás trénovat).

Krok na jízdárně, ohnutí na kruhu, začínáme pracovat na sebrání Pod sedlem to bylo podobné jako ze země, když něco nechtěla udělat, tak vyhodila. Bez koní byla hodně nervózní. Rychle se ale zklidňovala a po pár týdnech už zvládala jezdit na jízdárně bez koní ve všech chodech. Hodně jí bavilo skákat, takže jsme začaly skákat skokové řady a učit jí najít správně odskok. Asi po 14ti dnech šla poprvé sama na vyjížďku, zvládla ji bez problému.

Chodila také pravidelně na lonž se chambonem, aby posílila zádové svaly a naučila se chodit s hlavou dole. Brala jsem ji často na volno se svými koňmi na vyjížďky, kde se mohla vylítat a v kopcích také více nasvalit a shodit přebytečná kila:-)

Asi po měsíci začala s Czajou pracovat také její majitelka, nejdříve ze země a pak i ze sedla. Czaja byla hodná, brzy začaly jezdit i na vyjížďky, po delší době se majitelka odvážila jet ven i sama a zvládly to také bez problému:-)

Klus na jízdárně, začínáme pracovat na sebrání Ze sedla bylo ovšem s Czajou i po vyřešení počátečních konfliktů práce dost, neuměla se téměř ohýbat, s udidlem měla špatné zkušenosti (také proto, že měla dlouho špatné zuby), takže nechtěla jezdit na kontaktu. Pracovaly jsme nejdříve na ohýbání a snažila jsem se, aby Czaja chodila uvolněná na dlouhé otěži s hlavou dole. Když už toto uměla, začaly jsme pracovat na "vzpřímení" a chození na otěži (viz foto).

Skákání Czaju moc baví, skok směrem z kopce Czaja také skákala skokové řady ve volnosti, což jí moc bavilo. Ze sedla jsme také skákaly řady a postupně jsme se dopracovaly k překonání celého pakuru (skoky 90 - 100 cm) v pěkném tempu. Obraty ve cvalu jí ale ještě činily trochu problém...

Během pobytu u nás Czaja se svou majitelkou absolvovaly několik akcí včetně Memoriálu generála Custera, kde se Czaja chovala vzorně i mezi 200 cizími koňmi:-)

Czaja od nás odcházela začátkem září jako bezproblémový lehce jezditelný kůň. Myslím, že jsme za těch pár měsíců zvládly hodně práce, a to i s několika zdravotními pauzami v ježdění (Czaja měla problémy se zády a s kopyty).

Adéla Císařová

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Výcvik Czaji, srpen 2007