Výcvik koníka Janka

Skákání skokové řady - oxer. Už třetí skokovou hodinu skáče jako "profík" :-)
Welsh-arab Janek byl u nás 3 měsíce ve výcviku. Co všechno se za tu dobu naučil se můžete dočíst v tomto článku.

Klus na jízdárně - malý kruh Tříletý Janek k nám přišel na obsedání a základní výcvik. Je to koník velice snaživý, a tak výcvik probíhal celkem svižně a bez problémů. Koník sice už znal sedlo i uzdečku, ale nikdo na něm ještě neseděl a přirozenou komunikaci také neznal.

Jak probíhal výcvik v prvním měsíci se dočtete v článku Obsedání a výcvik koní , v tomto článku bych chtěla napsat, co se Janek učil v dalších měsících a co uměl, když od nás odjížděl domů.

V druhém měsíci jsem začala na Jankovi jezdit také na udidle, s počátku tak, že měl na hlavě ohlávku i uzdečku a já měla dvoje otěže, protože takto snadněji chápal, co po něm chci a rychle se naučil na udidlo správně reagovat. Zároveň jsem se tak vyhnula přílišnému tahu za udidlo v případě, že koník nechtěl něco udělat, protože jsem mohla použít ohlávku a kůň tak požadovaný cvik udělal (důslednost je důležitá i u mladých koní).

Cval na jízdárně - velký kruh Janek se učil na udidle přechody, couvání, cval na správnou nohu, ohnutí na kruhu, později i ustupování na holeň a obrat kolem předku. Když už dobře chápal signály udidla, snažila jsem se také o přilnutí a postupně i o "sebrání", které Janek sám od sebe nabízel (jak můžete vidět v připojené fotogalerii). Ke konci výcviku koník zvládal v sebrání všechny chody, přechody a kruhy, vše za použití minima síly, protože je velice jemný.

S Jankem jsme začali také jezdit na vyjížďky, a to jen na ohlávce (vyjížďka je pro koně odměna, udidlo slouží hlavně pro práci). Vyjížďky absolvoval nejdříve s ostatními koňmi, ke konci také sám. Postupně jsme jezdili ve všech chodech, někdy také pořádně rychle, Janek po Arabovi zdědil rychlost i temperament. Až na pár drobných neshod jsme neměli žádné problémy, koník nevyhazoval, zastavoval i z rychlého cvalu a poslouchal dobře. Ke konci výcviku jsme si v přírodě skočili i nějakou malou překážku.

Kromě ježdění Janek také chodil na lonži, postupně i přes kavalety, hlavně kvůli nasvalení hřbetu. Také jsem ho brala s mými koňmi na vyjížďky "na volno", takže se mohl podle potřeby sám vyběhat a v kopcích se také nasvalovat. Stále jsem s ním pracovala ze země podle přirozené komunikace, kde jsme si upevňovali důvěru a respekt, také se naučil několik kousků, které mu usnadnili pozdější nastupování do přepravníku (stoupání na paletu a špalek).

Skákání skokové řady - oxer. Už třetí skokovou hodinu skáče jako Skákání skokové řady - kolmák Během výcviku Janek začal skákat skokové řady ve volnosti (řada od A.Paalmana), aby si nasvalil záda. Jelikož mu skákání šlo, tak poslední měsíc začal také skákat pod jezdcem. začali jsme skákáním řady s klusu, aby se naučil sám odhadovat odskok. Použili jsme zase řadu od A.Paalmana určenou pro začínající koně. Janek postupoval rychle a ke konci výcviku už řadu překonával celou krásně v tempu (viz foto).

Majitelé byli s výcvikem koníka spokojeni, a protože jsou to spíše začátečníci, velice mě potěšilo, jak je Janek po krátkém výcviku poslouchá. Rozhodli se ho jezdit jen na ohlávce (pro jezdce s nepříliš klidnou rukou dobrá volba, neboť mu tak nemohou omylem pokazit hubu) a Janek je poslouchá, zvládá i vozit jejich malé děti.

Od poloviny října je Janek zpátky u svých majitelů, kteří s ním jezdí hlavně na vyjížďky. Asi dvakrát do měsíce za ním jezdím a děláme trochu jízdárenské práce, aby nezapomněl, co se naučil. Teď po zimní pauze se bude dál učit skákat, aby mohl v létě absolvovat pár veřejných tréninků a příští rok možná bude závodit oficiálně v pony sportu (výškou patří mezi poníky).

Adéla Císařová

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Janek výcvik