Závody květen 2011 - všestrannost i parkury

Arwen, výskok z vody

V květnu se Carthago a Vikina zúčastnili závodů všestrannosti v Pecínově 14.-15.5. Pak Arwen a Vikina jely 28.5. na parkurové závody do Domažlic. Jak se jim všem dařilo se dočtete v tomto článku.


Závody všestrannosti Pecínov 14.-15.5.2011

V polovině května jsme s koňmi Carthago a Vikina vyrazili na dvoudenní závody všestrannosti do Pecínova. Oba koně startovali v soutěži stupně Z. V sobotu byly drezury a parkury, v neděli se jely crossy.

Carthago a jeho první skok do vodyPro Carthaga to byl první start ve všestrannosti, zároveň první vícedenní závody, a tak ho bydlení v boxe a cizí prostředí ze začátku vyvádělo z míry. Na opracovišti před drezurou se ale choval slušně, jen se moc nesoustředil a pořád hledal Vikinu. Drezurní obdélník viděl také poprvé v životě:-) Úlohu zajel bohužel v podobném duchu - často řehtal, pospíchal. Místy šel ale pěkně, dělal to co měl, jen nebyl moc klidný. Drezurní rozhodčí se líbil, jak chodí, takže když zapracujeme na jeho klidu, tak by mohl v drezuře získávat dobré hodnocení. Odpoledne následoval parkur vysoký 90cm. Cartago ho zajel pěkně a čistě. Další den byl už klidnější. Při opracování před crossem pěkně táhl na skoky ale byl dobře ovladatelný. Všechny skoky crossu až na vodu šel bez zaváhání, s chutí, nijak na ně nekoukal. Seskok do vody je v Pecínově poměrně složitý, nejdřív musí koně seběhnout prudký svah a pak seskočit docela vysoký seskok do špinavé vody. I když je Carthago zvyklý skákat do vody, tak tady ho to trochu překvapilo a chvilku mu trvalo, než skočil. Celkově se umístil na 10. místě. Moc nás potěšilo, jak se na svých prvních závodech vypořádal s terénními skoky (před tím absolvoval jen jeden trénink v Borové, viz fotky). Vypadá to, že by všestrannost mohla být jeho "parketa" :-)

Sestřih videa ze všech tří částí soutěže můžete vidět zde:


Carthago, skok přes áčko s proutěnkouVikina už závodila ve všestrannosti minulý rok, i v Pecínově už byla. Drezuru zajela myslím lépe než kdykoliv předtím. Má sice stále problém s udidlem, i když přes zimu se hodně zlepšila. Pořád máme na čem pracovat a díky její temperamentní povaze to bude ještě dlouhá cesta. Parkur zajela čistě a samozřejmě i rychle, tahle výška pro ní byla jednoduchá. Při opracování před crossem dávala Viki najevo, že má ještě dost sil a pojedeme rychle:-) Cross zajela naprosto bez zaváhání, ve svižném tempu, jako by přes tyto skoky skákala denně (a to letos nebyla nikde trénovat na terénních skocích). Byl to její první čistě zajetý cross. Celkově se umístila sedmá, což je zatím její nejlepší výsledek.

Sestřih videa ze všech tří částí soutěže můžete vidět zde:


Parkurové závody Domažlice 28.5.2011

Na konci května Vikina a Arwen vyrazily do Domažlic na parkury. Arwen jela soutěž Z, Vikina pak Z a ZL.

Z bylo na limitovaný čas a startovalo v něm 60 koní, překážky byly na mírách. Viki zajela parkur čistě, poměrně klidně, ale stále moc rychle na to, aby se umístila. Arwen zajela první polovinu parkuru pěkně a klidně, pak se jí ale bohužel nelíbil dvojskok a tak Radka skákala sama:-(

Soutěž ZL byla hodnocena na čas a startovalo zde 80 koní. Kurz byl postaven moc pěkně, na hodně místech se dalo zkrátit, ale byly to poměrně těžší obraty, skoky byly také na mírách. Viki zajela parkur perfektně. Jela hodně rychle, ale poslouchala a dala se rychle zatočit, obraty jsme zkracovali co to šlo:-) Všechny skoky překonala čistě a umístila se na 8. místě. Rozhodně to byl velký úspěch, bylo to její teprve čtvrté ZL v životě.

Na jízdu Vikiny v ZL se můžete podívat zde:

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Terénní skoky Borová