Highland Z - obsedání, výcvik, ZZV klisen

ZZV tříletých klisen, před drezurní úlohou, 7.9.2011

Highland Z, klisna plemene Irský sportovní kůň, k nám přišla v září 2010 přímo z Irska. Postupně začala pracovat ze země, na jaře 2011 se obsedla a začal její základní výcvik, který úspěšně zakončila v září na ZZV klisen, kde získala 8,44 bodu a je tedy zapsána do akceleračního programu.


Dovádění ve výběhu, prosinec 2010Highland se k nám přistěhovala spolu se svou kamarádkou, o rok mladší klisnou stejného plemene, v září 2010 přímo z Irska. Ze začátku pracovala ze země podle přirozené komunikace, chodila na procházky (les moc neznala, takže se dost bála různých bubáků, potoků, louží) a skákala ve volnosti skokové řady s menšími skoky. Při práci ze země jsem jí musela neustále vymýšlet nové a těžší úkoly, moc jí to bavilo a tak šla rychle kupředu. V zimě začala také trochu pracovat na lonži, aby si zvykla na sedlo a udidlo. Se sedlem a udidlem neměla problém a i se chambonem chodila moc pěkně. Na konci dubna jsem si na ní poprvé sedla a postupně jsme začali se základním výcvikem.

Na jízdárně brzy zvládala klusat a základní přechody. Když jsme po nějaké době začali cválat, tak se jí ze začátku moc nechtělo a řešila to vyhazováním, nicméně po nějaké době začala být živější a cválala už s chutí. Na vyjížďkách byla ze začátku trochu protivná, radši by volila rychlost podle sebe:-) Časem ale uznala, že je lepší poslouchat, jen ve cvalu ji chvíli trvalo, než přestala vyhazovat. Ze začátku práce pod sedlem byla spíše línější, postupem času se změnila a teď je příjemně temperamentní. Problémy měla s překonáváním různých brodů a louží, i když ze země to měla nacvičené. První měsíce hodně testovala, co si pod sedlem může dovolit, nicméně pak se v krátké době změnila a teď je velice pracovitá, ráda se učí nové věci a s chutí spolupracuje.

Skákání ve volnosti, květen 2011Od jara skákala skokové řady ve volnosti s metrovými skoky, skákání jí bavilo a chodila s chutí. Ke konci srpna skákala párkrát řadu s oxerem vysokým až 120cm, kvůli ZZV klisen. Ani to jí nedělalo problém. Postupně začala skákat řady i pod sedlem, nejprve s menšími skoky a v srpnu zvládala skákat přes metrové překážky.

V červenci jsme začali také trénovat samostatné skoky a postupně malý parkurek. Od začátku jsme skákali přes hodně barevné překážky a profily, aby si na ně zvykla, je dost koukavá. Nejprve s tím měla problém, takže jsme chvíli nepostupovali dále a jen skákali přes malé barevné skoky. Po nějaké době sama začala na skoky táhnout a chodila pěkně s chutí. Ke konci srpna už zvládala překonat parkur do 80cm pěkně ve cvalu.

Příprava na ZZV klisen, skoková řada, srpen 2011ZTrénink na kolbišti, srpen 2011hruba v polovině srpna začala Highland jezdit na jízdárně jen za udidlo a je za něj velice dobře ovladatelná. Tou dobou zvládala na jízdárně kruhy v klusu a cvalu, nacválat na správnou nohu na pobídku, prodloužit klus, přechody...

Ke konci srpna jsme začali s konkrétní přípravou na ZZV klisen. Highland jsme jednou vzali na cizí kolbiště, aby se okoukala i v jiném prostředí. Chovala se slušně, moc pěkně skákala i přes cizí překážky. Zaskákala si také skokovou řadu, kterou pak měla na zkouškách. Doma jsme si párkrát zajeli drezurní úlohu, kterou měla pak na zzv, úloha jí nedělala problém.

Video z tréninku v Klatovech, skoková řada:

Opracování na kolbišti před závody, konec srpna 201127.8.2011 jsme vyrazili na hobby závody do Domažlic, aby si Highland zkusila opracování mezi cizími koňmi a závodní atmosféru. Ze začátku se jí moc nechtělo od kamarádky se kterou přijela, ale po chvilce už poslouchala dobře. Před soutěží (parkur do 80cm) bylo opracování na kolbišti, takže si mohla skoky prohlédnout. Samotný závod zvládla dobře, parkur překonala čistě a cválala pěkným tempem mezi skoky. Po psychické stránce zvládla závody výborně.




 Video ze závodů:

 

7.9.2011 jsme tedy vyrazili na ZZV tříletých klisen do obce Trnová nedaleko Plzně. Na zkoušky přijelo ZZV tříletých klisen 7.9.2011, skoková řada ve volnosticelkem 17 klisen, Highland byla rozhodně nejklidnější ze všech:-) Chovala se slušně po celou dobu zkoušek, jak pod sedlem tak i ze země. Nejprve bylo na programu skákání ve volnosti. Tam neměla jediné zaváhání, všechny tři výšky (skáče se řada s oxerem, který se postupně zvedá na 100, 110 a 120cm) překonala na první pokus čistě, do řady chodila pěkně a tak akorát rychle.

ZZV tříletých klisen, před drezurní úlohou, 7.9.2011Pak následovala drezurní úloha. Highland ji zajela dobře, ničeho se nepolekala, cviky dělala tak jak měla, jen nacválání jí trvalo trochu déle. Pěkně prodlužovala klus a cval. Hned po úloze se skákala kavaletová řada (3 kavalety z klusu a pak malý oxer), kterou překonala 2x moc pěkně, nenacválala v kavaletách, skok skákala s rezervou. Nakonec následovala skoková řada pod sedlem, která se sestávala z kavalety, křížku, na jeden cvalový oxer 80cm a pak na dva cvalové oxer, který se postupně zvedal na 85, 95 a 105cm. Highland řadu přešla pokaždé bez zaváhání, skoky jí pěkně vycházely a skákala pozorně v pěkném stylu, vše překonala čistě.

Highland získala hodnocení 8,44 bodu, čímž se zařadila do Akceleračního programu ČT. Celkově se umístila třetí ze 17ti klisen. Moc nás potěšilo, jak vše zvládla v pohodě a v klidu.

Video ze zkoušek:

Po zkouškách samozřejmě měla zasloužený odpočinek a dělala méně náročnou práci, jezdila spíše na vyjížďky. Do zimy se bude dále zdokonalovat na jízdárně a ve skákání a příští rok uvidíme, jak se jí bude dařit ve sportu:-)

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Highland Z, Irský sportovní kůň