Hřebec Grant - obsedání, výcvik a závody

Prosinec 2010, naše 3 stáda, vzadu Grant

Hřebec slovenského teplokrevníka Grant k nám přišel v červenci 2009 jako tříletý a zůstal u nás do prosince 2010. Nejprve se obsedl a prošel základním výcvikem, od začátku roku 2010 pak závodil v parkurovém skákání, dosáhl výkonnosti ZL, účastnil se i finále ČŠMK.


Léto 2009, Grant rád skákal a řady ve volnosti pro něj nebyly problémLéto 2009, Grant na volno na vyjížďceS Grantem jsem pracovala také nejdříve ze země, i když už byl obsedlý a jeho majitelka na něm už trochu jezdila před tím, než k nám přišel. Nicméně při práci ze země byl ze začátku dost svůj, když něco nechtěl udělat tak to řešil útěkem, takže jsem se s ním také docela naběhala:-) Na tříletého hřebce byl poměrně klidný, kobyly zatím moc neřešil. Také skákal skokové řady ve volnosti, což ho velice bavilo a hned bylo vidět jeho skokové nadání.

Asi po dvou týdnech začal jezdit pod sedlem na jízdárně a pak také na vyjížďky. Později, když jsme začali venku cválat, si dokázal pořádně vyhodit, ale to se podařilo brzy potlačit. Jinak byl Grant hodný, dobře ovladatelný, spíše línější. Jeho temperament se ale časem hodně změnil, ve čtyřech letech už byl dost temperamentní a také začal řešit klisny. Nicméně na vyjížďky mohl chodit jak s valachy, hřebci, tak s kobylami. Jeho majitelka na něm také jezdila bez problémů na vyjížďky.

Podzim 2009, skákání skokové řady pod sedlemKdyž uměl na jízdárně v klidu cválat, začali jsme skákat skokové řady i pod sedlem. Grant chodil na skoky hodně svižně, skákal ale pěkně s velkou rezervou a velkou chutí. Nikdy neřešil přes co má skočit a šel do všeho. Ve volnosti pro něj nebyl problém přeskočit oxer 120cm vysoký, pod sedlem skákal metrové skoky. Přes zimu jsme se věnovali hlavně drezuře, Grant si poměrně dlouho zvykal na ovládání za udidlo, nechtěl chodit na přilnutí. Na jaře 2010 jsme mu tedy nechali upravit zuby a pak začal na udidle chodit daleko lépe, dokázal chodit na přilnutí a postupně i s hlavou na kolmici.

Únor 2010, 
Grant se umí vytáhnout v klusu dolůV březnu 2010 jsme chodili jednou týdně skákat do haly do Všetic. Bylo to poprvé, kdy Grant skákal samostatné skoky, a tak mu to zpočátku moc nešlo. Byl už hodně temperamentní, na skoky hnal a tak přicházel hodně blízko a shazoval. Začala jsem ho tedy jezdit na dvojitých otěžích za udidlo a za nánosník, což bylo o dost lepší. Nicméně ke konci března byl schopný přeskákat parkur vysoký 90cm.

Na začátku dubna jsme vyrazili na první závody do Zduchovic. Nejdříve jsme ale museli natrénovat nastupování do vozíku, protože s tím měl Grant problém (když se stěhoval k nám tak se nakládal půl dne). Na poprvé nastupoval asi půl hodiny, párkrát zkusil utéct a když se mu to nepovedlo, tak nastoupil. Ráno před závody už nastoupil za 10 minut a později pak nastupoval okamžitě bez zaváhání. Na závodech byl hodně vyplašený z tolika koní. Na opracovišti zlobil tak, že jsem myslela, že snad ani nebudeme závodit. Stavěl se na zadní, snažil se někam utéct, řehtal a občas byl neovladatelný. Nicméně se mi podařilo na něm zůstat a přesvědčit ho aby spolupracoval. V kolbišti byl hodnější, jakmile jsme jeli parkur, tak se soustředil jen na skoky a skákal. Byl dost rychlý a občas koukl po koních, ale i tak přešel oba parkury stupně Z za 4 trestné body.

Duben 2010, Grant a první kolo ČŠMKV půlce dubna jsme jeli na závody do Opřetic. Grant šel jen ZM (Z tam nebylo), které se jelo na limitovaný čas. Z koní na opracovišti už tak překvapený nebyl, choval se poměrně slušně. Parkur zajel čistě, byl sice rychlý, ale díky delším nájezdům se umístil na třetím místě. Na konci dubna jsme vyrazili na první kolo Českého šampionátu mladých koní do Prahy na Císařský ostrov. Grant startoval v kategorii čtyřletých (stupeň Z), parkur zajel čistě a tak se umístil na prvním místě (V ČŠMK čtyřletých všichni koně, kteří jdou čistě, vyhrávají). Na opracovišti už koně neřešil, závod jel svižně, ale byl ovladatelný.

Květen 2010, trénink na kolbišti ve Všeticích, spočátku Grant chodil hodně blízko ke skokůmNa konci května jsme se zúčastnili dalšího kola ČŠMK, tentokrát ve Zduchovicích. Zduchovice měly nový překážkový materiál, který Granta při zahajovacím skákání trochu vyvedl z míry (vyhnul druhý skok dvojskoku), ale v soutěži už šel pěkně, jen k jednomu skoku přišel hodně blízko a shodil. Umístil se tedy pátý. Další kolo ČŠMK, kam jsme vyrazili, bylo v červnu na Ptýrově. Parkur byl poměrně technicky náročný a plný "bubáků", což ale Grantovi nevadilo. Jen se zas trochu projevila jeho chuť na skoky chodit rychle a přicházet blízko, takže shodil 2 skoky, celkem tedy 8 tr.b. Tou dobou se už na závodech choval vzorně, cizí koně mu nevadily, vlekem cestoval bez problémů.

Červen 2010, ČŠMK na Ptýrově, zahajovací parkurZačátkem července jsme jeli na závody do Martinic. Grant jel ZM a Z. V ZM shodil jeden skok, takže za 4 tr.b. Z šel už čistě, ale rychle, a jelikož bylo hodnocené na limitovaný čas, tak se umístil až na 34. místě ze skoro 90 koní. Když by soutěž byla na čas, tak by byl určitě mezi prvními:-) Na konci července jsme vyrazili (už z Čeletic) do Strakonic, kde se v rámci Českého skokového poháru konaly i nižší závody. Nicméně parkury byly hodně technicky náročné, plné profilů a na menším kolbišti byly náročné obraty. Grant startoval v Z a poprvé i v ZL. V Z shodil jeden skok, přišel zase blízko. Nicméně profily neřešil a obraty také zvládl. V ZL ho ze začátku zaskočila velikost skoků, hned druhý skok byl poměrně velký oxer, a ten tedy Grant zastavil. Skočil ho napodruhé a pak už pokračoval bez problémů, jen v poměrně náročné distanci shodil jeden skok. Celkem tedy za 9 tr.b.

Srpen 2010, skákání na jízdárně v Čeleticích, oxer 120cm vysokýPak měl Grant trochu pauzu mezi závody, kterou jsme vyplnili tréninkem vyšších skoků. Doma skákal bez problému parkury vysoké 120cm. Hodně jsme pracovali na správném odskoku. Grant měl od začátku problémy odrážet se dále od skoku, měl snahu neustále chodit pod skok. Ve spojení s jeho rychlostí pak skoky shazoval. Vlastně během celé sezóny jsme řešili jeho ovladatelnost v parkuru a aby se odrážel dříve. Ke konci už skutečně poslouchal, kdy se má odrazit a také se odrážel pěkně z dálky (potřeboval se odrazit skutečně brzy, pak skákal krásně s velkou rezervou). Jeho rychlost jsem neřešila, jen jsem hledala způsob, jak se mu přizpůsobit a naučit ho skákat z větší dálky. V září už tedy skákal velmi pěkně a s rezervou, neshazoval.

Září 2010, finále ČŠMK, parkur stupně ZLNa začátku září jsme byli trénovat skákání na kolbišti v Domažlicích, kde Grant skákal parkur 110cm. Chodil pěkně z dálky a skákal čistě. Dokonce jsme zkusili i vodní příkop, ani ten ho nevyvedl z míry a pěkně ho skočil:-) V půlce září jsme vyrazili na finále ČŠMK, kam se Grant bez problému kvalifikoval. Finále bylo v Martinicích a bylo dvoudenní. První den bylo zahajovací skákání 100cm. Grant šel pěkně, rychle a čistě. První kolo finále, stupeň ZL, bylo dost technicky náročné, hZáří 2010, 
finále ČŠMK, parkur stupně ZLodně obratů, distance, skoky "na mírách". Bohužel ve finále Grant startoval poměrně brzy po zahajovacím skákání a bylo znát, že je unavený. Nešel ve svém tempu, neodrážel se z dálky a tak shodil 3 skoky. Noc strávil samozřejmě ve svém výběhu doma v Čeleticích. Druhý den už bylo pouze 2. kolo finále. Parkur byl podobný, také obtížnost ZL, hodně obratů, profilů, docela těžký dvojskok. Grant byl ale ve své kůži a tak skákal přesně tak jak měl, parkur přešel čistě:-) Tím si o několik míst polepšil a skončil celkově na 11. místě. V obou kolech měl vždy nejrychlejší časy ze všech koní:-)

Červenec 2010, bohaté pastviny v ČeleticíchV říjnu jsme už skákali jen lehce, hlavně skokové řady kvůli správným odskokům. Pracovali jsme více na drezurní práci, Grant začal konečně jezdit jen za udidlo, chodil pěkně sebraný s hlavou na kolmici. Také jezdil často na vyjížďky, kde se rád proběhl. Na začátku prosince se odstěhoval k Praze, jeho majitelka ho chtěla mít blíž u sebe...

Říjen 2010, Grant a jeho nová spolubydlící na pastviněCelou dobu, co byl Grant u nás, bydlel venku v režimu 24/7. Nejprve byl ve výběhu s ostatními hřebci, pár valachy a mladými hřebečky. V létě 2010 už ale začal být zlý na ostatní hřebce a hodně řehtal po kobylách. Po přestěhování do Čeletic už ostatní hodně honil a boural ohrady, takže musel být oddělen. Jeho majitelka mu ale pořídila kobylku, takže od srpna bydlel ve výběhu s ní. Hodně se tím zklidnil, lépe reagoval na ostatní koně a byl spokojenější. Venkovní odchov mu rozhodně nevadil v podávání sportovních výkonů, i když byl určitě jediný hřebec v ČŠMK, který žil venku s koňmi a byl bosý:-)

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Grant-obsedání, výcvik, závody