Jak probíhá obsedání a základní výcvik

Tříletá Ascara poprvé na lonži

Povídání o obsedání a základním výcviku koní u nás. Jak dlouho trvá základní výcvik u průměrného koně a co všechno se za tu dobu naučí. Práce ze země, lonžování, ježdění na jízdárně i v terénu, skákání...


Proces obsUstupování podél ohrady neboli stranová hraedání vždy začíná prací ze země. Většina koní, kteří k nám přijdou do výcviku, už má nějaké základní návyky, jako nechat se chytit ve výběhu a nandat ohlávku, umět se vodit, nechat se vyčistit, zvednout nohy... U takových koní trvá příprava na samotné obsednutí okolo 14 dní (u koní zcela divokých nebo nějak poznamenaných špatným zacházením může tato fáze trvat i několik měsíců). V té době pracujeme s koňmi ze země podle Pata Parelliho (7 her), chodíme s nimi na procházky na vodítku do lesa, aby si zvykli na přírodu a různé rušivé vlivy. Zároveň se koně učí chodit na lonži krokem a klusem, zvykají si na sedlo a udidlo. Při práci ze země se zaměřuji hlavně na to, aby koně snesli doteky po celém těle, aby dokázali klidně stát a nevadilo jim, když si jim lehnu přes hřbet. Také jim vysvětlím pobídku v před pomocí bičíku, což se mi bude hodit při prvním vykročení pod jezdcem. Se sedlem většina koní nemá problém, ani dotažení podbřišníku jim nevadí. Na udidlo si musí chvíli zvykat, proto ze začátku mají pouze udidlo v hubě a jsou voděni a lonžováni za nánosník nebo ohlávku. Až po chvíli, kdy jim udidlo v hubě nevadí, ho začnu postupně používat.

Samotné obsednutí (aneb první sednutí si na koně obkročmo) pak kolikrát proběhne při práci ze země, když kůň stojí v klidu u špalku (na který si stoupnu) a snese lehnutí přes hřbet, tak si na něj sednu obkročmo. Většina koní tím není nijak překvapená a dál klidně stojí. Se sedlem je to stejné, ani nastupování přes třmen jim nijak nevadí. U koní, kteří jsou trochu problematičtí, nejprve trénuji zatížení sedla v jednom třmenu a pouze si lehnu přes hřbet, když toto snesou, tak zkusím v této poloze zacouvat (abych viděla reakci koně na mou váhu při pohybu), dokavaď je člověk jen položený přes hřbet, je snadné při nějakém problému z koně seskočit. Když i to je v pohodě, tak teprve pak si sednu obkročmo. Nejprve po koni chci, aby klidně stál, poté pár kroků zacouvat (couvání je pro ně ze začátku srozumitelnější než pohyb vpřed). Když vše chápe, tak zkusíme vykročit pár kroků dopředu (hlavně na pobídku hlasem, popř. bičíkem na zádi - to už znají z práce ze země). Prví den toho po koni víc nechci a v ježdění pokračujeme zase příště. Koně "řídím" pouze za nos, používání udidla by ho v tuhle dobu jen mátlo.

U většiny koní zvládnu obsednutí sama, ale u problematických koní se v prvních dnech nechávám jistit člověkem na zemi, který má koně na vodítku. Nejprve koně vodí, když jen ležím přes hřbet (už se párkrát stalo, že při prvním vykročení s váhou na hřbetě kůň vyskočil do vzduchu, takže jsem jen sklouzla na zem a cvičení jsme opakovali dokavaď nebyl kůň v klidu) a teprve pak si sednu obkročmo. Velice brzy začnu koně ovládat já a člověk na zemi je jen pojistka. Podruhé či potřetí už jezdím většinou sama.

S ježděním začínám vždy v kruhovcJanek a jedno z jeho prvních vykročení s jezdcem na zádech.e, protože je to malý prostor, který kůň dobře zná z lonžování a v případě problému se mnou nemůže nikam utéct:-) Když kůň chápe pobídku vpřed, snažím se aby se pohyboval po stěně dokola. Často zastavuji a pár kroků zacouvám, aby se kůň od začátku učil dobře zastavovat na jemnou pomůcku. Když už zvládáme chození krokem, zkusíme kousek zaklusat. Koně v této době už velice pěkně reagují na váhu, k zastavení stačí zasednout a trochu se předklonit, předklon je důležitý také k couvání. Koně vykročí na zaklonění a lehkou pobídku holeněmi. Také dělám v kruhovce menší kroužky a často měním směr, aby se kůň naučil reagovat na tah otěže do strany a chápal zatáčení. Tato fáze výcviku trvá přibližně 14 dní.

Klus na jízdárněKdyž už zvládáme obklusat několik koleček, dobře zastavit a zacouvat a samozřejmě klidně stát při nastupování a sestupování, zkusíme obejít pár koleček po jízdárně. Je to o dost větší prostor než kruhovka a tak se koně ze začátku spíše "motají" kolem dokola, než aby chodili po stěně, ale to se brzy naučí. Když i na jízdárně zvládají to co v kruhovce (tzn. krok, klus, zastavení, menší kroužek či nějaké změny směru), vyrážíme poprvé na vyjížďku. Nejprve jen krokem a ve společnosti dalšího koně, časem pak začneme klusat a po nějaké době i cválat (poprvé cválám s koňmi venku, protože je to pro ně snadnější a až pak je to učím i na jízdárně). Když je všechno bez problému, tak začínáme jezdit na vyjížďky i o samotě. Tato fáze (po prvním cválání) trvá zhruba měsíc. Naprostá většina koní na jízdárně ani venku nevyhazuje, i ve cvalu jsou ovladatelní, neprchají. Stále jezdím koně jen za nos.

I když už jezdíme, tak stále s koňmi pracuji ze země a také je lonžuji. Postupně víc používám udidlo (lonžuji je se chambonem, aby si zvykli na tlak udidla, lonž zapínám už do udidla) a když s tím koně nemají problém, tak zkusím jezdit na jízdárně se dvojími otěžemi (jedny zapnuté za nánosník, druhé za udidlo). Nejprve používám zhruba stejně nánosník i udidlo a postupně přejdu na "řízení" jen za udidlo. Na vyjížďky jezdím dál jen za nos, protože venku se koně častěji leknou či udělají něco nečekaného, třeba když se pokusí přeskočit pětimetrový brod, takže je šetrnější je ovládat jen za nos. Na jízdárně se koně postupně učí lépe ohýbat na kruzích, obcválat celou jízdárnu či velký kruh, nacválat na správnou nohu, chodit přes kavalety. Tato fáze trvá zhruba další měsíc až dva, hlavně ovládání za udidlo se koně učí déle.

Skákání ve volnosti, šestiletá klisna Bára, oxer 145cm od začátku výcviku většinu koní nechám skákat skokové řady ve volnosti. Koně tato práce baví a posilují tím zádové svalstvo, které je pak potřeba při ježdění. Když už koně zvládají jezdit na jízdárně ve všech chodech, tak začínáme i skákat pod sedlem. Nejprve skokové řady a časem i samostatné skoky a pak postupně i parkur či terénní skoky. Ale to už přesahuje rámec základního výcviku a délka tohoto výcviku se hodně liší u konkrétních koní.

Už téměř od začátku obsedání a základního výcviku je dobré, aby i majitel s koněm pracoval. Když kůň už zvládá danou část výcviku, tak s ním na tom zkouší pracovat i jeho majitel, nejprve pod mým vedením a postupně pracuje Im Docs Snow Queen, čtyřletá klisna Appaloosa, na vyjížďce se svou majitelkou, ve společnosti Galena a Agátys koněm samostatně. Když majitel bez problému zvládá se svým koněm pracovat ze země, jezdit na jízdárně a jet sám na vyjížďku, tak je výcvik u konce a kůň může jet zpět domů:-)

Někdy je potřeba s majitelem pracovat delší dobu, nebo naopak koně jen projdou základním výcvikem a majitel je natolik zkušený, že tady s koněm ani nepracuje a i tak mu doma bez problému funguje. Někteří koně přicházejí na obsednutí a následný výcvik pro sport a zůstanou déle, nebo se věnujeme nějakému konkrétnímu požadavku, který má majitel koně (např. ježdění bez sedla, ježdění bez udidla i na jízdárně a při skákání, tahání,...).

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Obsedání a základní výcvik koně