Obsedání a výcvik hřebců Monty a Rybíz

Rybíz a Monty si hrají. Olga Procházková

V létě 2010 k nám mimo jiné přišli na výcvik dva tříletí hřebci, Monty Doc Bar (Appaloosa) a Neapolitano XI Rondela (Lipický kůň). Oba hřebci jsou u nás stále, nedávno absolvovali své první závody. Jak probíhá jejich výcvik a jak se jim dařilo na závodech se dočtete v tomto článku.


Monty skáče řadu ve volnostiAppaloosa hřebec Monty Doc Bar, k nám přišel jako tříletý na konci července 2010 a je u nás stále. Měl zvládnuté základní návyky plus základy práce ze země. Ze začátku Monty trochu zkoušel, co si může dovolit a testoval, jestli opravdu musí poslouchat. Brzy ale zjistil, že je jednodušší, když poslechne a udělá co má. Parelliho 7 her pochopil ihned, bylo vidět že už to trochu znal. Při práci ze země je hodně učenlivý, ničeho se nebojí.

Také se rychle naučil chodit na lonži, jen na udidlo si zvykal trochu déle. Obsedání proběhlo bez problému, Jakmile Monty zjistil, že od jezdce občas dostane dobrotu, tak rád vyhověl všem požadavkům:-) Když zvládal jezdit v kruhovce krokem a klusem, začali jsme jezdit také na jízdárně. Občas Monty otestoval, jestli se stále musí poslouchat (tak já bych teď šel třeba doleva místo doprava...), jinak ale fungoval bez problémů, brzy ve všech chodech. Na vyjížďkách stále jezdí Monty jen za nánosník, nikam se nežene - je spíš línější. Na prvních vyjížďkách občas zkusil své oblíbené testy, třeba: na cestě je nuda, co takhle to vzít zkratkou přes hustník? :-) Brzy ale pochopil, že s náma taková zábava nebude a teď už se chová skoro jako "provozák". Může chodit na vyjížďky i s klisnami, na hřebce je velice klidný, až člověk občas zapomene, že je hřebec.

Monty a jeho první samostatné skokyI když je Monty westernového plemene a malý vzrůstem (kolem 150 cm), velice rád a dobře skáče. Od začátku výcviku skákal skokové řady ve volnosti, brzy zvládal skákat metrové skoky. Na skoky chodí vždy svižně a tak se bez problémů vejde do normálních vzdáleností pro velké koně. Na podzim skákal párkrát skokové řady i s jezdcem, ani to mu nedělalo problém, na skoky se vždy těšil. Po zimní skokové pauze jsme zase začali řadou, poté následovaly malé skoky s odskokovkami a pak i bez nich. Monty se i napoprvé nechal po parkuru pěkně řídit, skoky mu většinou vycházely a skákal s pěkným stylem (viz fotogalerie). Dnes nemá problém přeskákat parkurek o výšce 80 - 90 cm, chodí v pěkném tempu, skákání ho baví. Drezurně má sice ještě co dohánět (pořád si nerozumí úplně s udidlem), ale do budoucna by určitě mohl sportovat, pro svou nebojácnost třeba ve všestrannosti.

Rybíz se učí tahat - na lonži s postrojemLipický hřebec Neapolitano XI Rondela, přezdívaný Rybíz, k nám přišel také jako tříletý na začátku srpna 2010 rovnou z hříbárny v Přeštěnicích. Je to také velice hodný hřebec, klisen si moc nevšímá. Ze začátku se všech nových věcí bál, často se snažil problém vyřešit útěkem. Při práci ze země měl problém hlavně s kruhovou hrou - když už se vydal na kruh, tak často pokračoval rovně dál, takže jsem se občas docela proběhla, přeci jen je Rybíz kočárový kůň, takže v tahu má velkou sílu:-) Postupně se ale všech 7 her naučil zvládat v klidu, je velice pozorný a reaguje i na malý tlak.

Na lonži ze začátku nechtěl chodit krokem, je poměrně živý a tak rád běhá. Po pár cvičeních už to zvládal. Sedla se zpočátku bál, kupodivu hlavně odsedlávání a pak stahování třmenů dolů. Na udidlo si zvykl poměrně rychle. Když jsem na něj poprvé sedla, tak byl klidný, akorát když měl vykročit krokem, tak se lekl, co se to na něm hýbe a tak zkusil, jestli tomu neuteče:-) Nicméně brzy si zvykl a zvládal jezdit po kruhovce krokem a klusem. Na jízdárně také neměl problém a tak jsme brzy začali jezdit na vyjížďky. Venku byl nejdřív trochu línější, postupně ale získal kondici a dnes je příjemně temperamentní, i když nikdy necválá moc rychle. Jednu dobu měl problémy s bržděním, když začal chodit sám na vyjížďky. Chyběli mu ostatní koně a tak pořehtával a chtěl běžet domů. Brzy ale pochopil, že utíkat nemá smysl a dnes je klidný venku i sám. Rybíz nikdy pod sedlem nevyhodil, ani, když se splašil.

Na jízdárně měl trochu problémy se cváláním, občas také běžel a nechtěl zastavit, ale po pár kolečkách se to vždy povedlo. Dnes Rybíz jede malý 
parkurekuž poslouchá pěkně ve všech chodech, na udidlo si zvykl a zvládá jezdit pěkně na přilnutí. Na podzim také trochu skákal skokové řady ve volnosti. Skákání mu ale moc nešlo. Na jaře jsem s ním zkusila přeskákat skokovou řadu a najednou mu to šlo dobře, na skoky šel pěkně svižně. Postupně začal skákat i samostatné skoky a dnes zvládne přeskákat parkurek vysoký tak 60cm (zatím skáče jen 1,5 měsíce), skákání ho baví, nebojí se žádných "bubáků". V terénu nemá problém přeskočit strom, když je potřeba.

Od začátku roku 2011 se Rybíz začíná učit tahat. Už zvládá bez problémů nosit postroj a ani postraňky mu nevadí. Momentálně už umí chodit po jízdárně a být řízen opratěmi. V budoucnu by měl složit zkoušky jak v zápřahu tak pod sedlem a stát se chovným hřebcem. Majitelka Rybíze sem často jezdí a pracuje s ním jak na jízdárně tak v terénu.

Hobby závody Hoslovice 4.6.2011

Rybíz na prvních 
závodech, drezurní úloha Z1Na začátku července jsme vzali oba hřebce na jejich první závody, aby si vyzkoušeli závodní atmosféru a práci mezi cizími koňmi.

Rybíz startoval v drezurní soutěži Z1 a v parkuru 60cm.Od začátku se choval na hřebce slušně, jen často řehtal, jinak byl hodný. Drezuru zajel pěkně, občas sice zařehtal, ale cviky dělal přesně a umístil se na 6. místě. V parkuru byl dobře ovladatelný, občas měl problém s odhadnutím odskoku, ale všechny skoky zvládl překonat čistě a umístil se na 3. místě.

Monty startoval v parkurech 60cm a 90cm. Ze začátku mu chvíli trvalo, než si zvykl na cizí koně a zlobil, když ale měl jet parkur, tak se soustředil a skákal moc pěkně, v tempu a s pěkným stylem. Parkur 60 cm překonal bez problému čistě a umístil se na 4. místě. V parkuru 90 cm shodil jeden skok a skončil na 5. místě.

Video ze závodů: Monty

Video ze závodů: Rybíz

 

Oba hřebci nás svým výkonem moc potěšili.

 

Rybíz a Monty si hrajíRybíz a Monty si 
hrají

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Hřebci Monty a Rybíz