Vikina - obsedání, výcvik a závody

Prosinec 2010, drezurní práce

Vikina k nám přišla v květnu 2009 jako šestiletá, v podstatě neobsedlá, a už u nás zůstala. Povahově je to dost složitý kůň, je hodně temperamentní a svéhlavá. Už při základním výcviku bylo vidět, že má velké skokové nadání. V roce 2010 Vikina začala závodit jak v parkuru tak ve všestrannosti.


Začátky práce ze země - do pneumatiky nevlezu:-)Ze začátku byl problém se s Vikinou domluvit, na nové věci reagovala vždy odporem a dlouho jí trvalo, než začala spolupracovat. Byla neskutečně temperamentní, po výběhu se pohybovala jen klusem a cvalem a pořád po ostatních koních kopala:-)

Nejprve jsme začaly prací ze země, jako s každým koněm. Tady se její svéhlavost projevovala nejvíc. Když něco nechtěla udělat, postavila se na zadní, otočila se čelem vzad a snažila se utéct. Takže jsem se s ní ze začátku dost naběhala, ale většinou se mi jí podařilo udržet. Nejsložitější pro ni bylo stoupnout do pneumatiky, to zvládla asi až po půl roce. Nastříkání repelentem jsme poprvé řešily hodinu, ale od té doby už stojí v klidu. Také měla problém s nastupováním do přívěsu. Na první závody jsme nakládali hodinu. Nicméně od té doby už udělala velký pokrok, jen za tmy je to občas horší. Dnes nastupuje většinou ihned, nesmí se na ní ale tlačit, ani lehce zatáhnout za vodítko, ona prostě musí nastoupit sama od sebe:-)

Léto 2009, skokové řady šly Vikině vždy dobře...Při práci ze sedla spolupracovala o dost lépe. Bylo vidět, že sedlo i udidlo znala, takže jsme po dvou týdnech výcviku už jezdily na jízdárně a na vyjížďky. Také začala skákat skokové řady ve volnosti, později i pod sedlem. Skákání jí hodně bavilo a měla velkou sílu při odrazu, pěkný styl skoku. Akorát ráda chodila hodně rychle:-) Postupně se začal projevovat její temperament, na vyjížďkách se na udidle nedala moc zvládat a při skákání byla za udidlo neubrzditelná. Zřejmě má i nějaké špatné zkušenosti s udidlem z dřívější doby a v kombinaci s jejím temperamentem prostě nefungovala. Začala jsem ji tedy jezdit na dvojitých otěžích, jak za udidlo tak za nánosník. Za nos se dala ovládat o dost lépe, na vyjížďky jezdíme stále jen za nánosník a funguje pěkně.

Poté, co Viki zvládala pěkně skákat skokové řady pod sedlem, jsme začaly trénovat samostatné skoky. V září jsme šly párkrát trénovat parkury na kolbiště do Všetic. Viki se barevných skoků nebála a skákala pěkně, i když ve svém tempu:-) Po třech trénincích jsme vyrazily na první hobby závody do Heroutic. Soutěž do 70 cm jsme šly čistě a umístily jsme se na třetím místě.

Duben 2010, první oficiální závody stupně Z, opracovištěPřes zimu jsme pracovaly hlavně na přiježdění, snažila jsem se aby Viki začala spolupracovat s udidlem. Naučila se sice vytáhnout dolů, ale o přilnutí a práci na otěži nemohla být řeč. V březnu jsme chodily trénovat skákání 1x týdně do haly do Všetic. Vikina skákala pěkně, sice ve svém rychlejším tempu, ale byla za nos a udidlo zvladatelná. Na začátku dubna 2010 jsme vyrazily na první závody do Zduchovic. Vikina byla poměrně klidná, na to že byla poprvé mezi cizími koňmi. Šla dva parkury stupně Z, oba dva za 4 trestné body. Jela samozřejmě ve svém svižném tempu, ale byla zvladatelná a skákala pěkně.

Také jsme se začaly připravovat na závody všestrannosti. Kondiční cvaly nebyly pro Vikinu žádný problém, zřejmě má od přírody dobrou kondici pořád a uběhla by cokoliv:-) Na začátku dubna jsme vyrazily na parkurové Červen 2010, trénink crossu v Pecínově, velký oxerzávody do Vlašimi. Kolbiště bylo na trávě a tak se muselo jet pomaleji, což se Viki nelíbilo a nebyla moc ovladatelná. V Z zastavila jeden skok a tak inkasovala nakonec 6 trestných bodů. Po těchto závodech jsem ji zkusila jezdit na hackamore, protože v crossu přeci jen člověk potřebuje mít nad koněm kontrolu. Na hackamore funguje dobře (používám to nejjemnější, krátká ramena a pod bradou jen řemínek), parkury a crossy jezdí jedině na něm.

Na první závody všestrannosti jsme vyrazily v půlce dubna do Pecínova, stupeň Z. Týden před tím jsme tam jeli na trénink. Viki byla ze začátku z terénních skoků překvapená, než pochopila, co je to výskok a že musí skočit nahoru:-) Ke konci tréninku ale chodila jistě, neměla problém skočit do vody a bavilo jí běhat krajinou:-)

Červen 2010, trénink crossu v PecínověNejvíce jsem se obávala drezury, ta se musí jet na udidle a to je pro Viki problém. Jakmile Viki na jízdárně zacválá, už se neuklidní a pořád žene dopředu, nedokáže jít krokem, chce pořád běžet. Takže dokud se v drezurní úloze necválá, celkem to jde, pak už je to problém... Nicméně úlohu jsme zvládly zajet, Viki nevyskočila z obdélníku, šla samozřejmě svižně, s hlavou nahoře,cválala rychle. Po drezuře jsme tedy skončily poslední, ale hlavně že jsme dojely:-) Cross byl tak akorát těžký, terén byl hodně mokrý, kluzký, ale s tím nakonec Viki problém neměla, i když je bosá. Jela svižně a bylo vidět že tohle jí opravdu baví. Všechny skoky zvládla bez problému (výskoky, seskoky, voda, oxery) až na jeden úzký domeček s proutěnkou postavený z kopce. Docela to tam klouzalo a tak jsme ho skočily až na podruhé. Druhý den ráno byla veterinární kontrola, kterou Viki prošla bez problému. Parkur šla poměrně klidně, bohužel shodila poslední skok. Celkově jsme tedy skončily předposlední mezi dokončivšími, na 11. místě, 5 koní nedokončilo.

Na začátku června jsme vyrazily na jednodenní závody všestrannosti stupně Z do Koles. Drezuru jsme zajely tradičně nejhůř, Viki byla hodně nervózní, krokem moc nešla, hlava nad otěží, cvaly byly trochu lepší. Parkur byl poměrně těžký, plný "bubáků". Viki ho přešla celkem pěkně, v dobrém tempu, jeden skok se jí moc nelíbil, takže jsme ho skákali skoro z místa. Celkem tedy za 4 trestné body. Cross byl hodně těžký, obsahoval stejné skoky jako stupeň ZL, který se tu jel o pár dní dříve. Viki šla pěkně, na některé skoky koukala, viděla je poprvé, nejvíce jí překvapil suchý příkop, který šla až napodruhé, dokonce ho nepřeskočila, ale skočila dovnitř a pak ven:-) Dokončily jsme tedy s jedním zastavením a trestnými body za čas. Celkově jsme byly 15. z 24 koní, poslední, co soutěž dokončily.

Červen 2010, parkurový trénink na kolbišti ve Všeticích, Vikina skáče s pěkným stylemV červenci a srpnu jsme pilovaly hlavně ovladatelnost na parkuru a také jsem zkusila používat plastové udidlo na drezurní práci, což bylo o něco lepší, ale stále byl pro Vikinu hlavní problém zůstat v klidu, když se zakluše nebo zacválá. Na konci srpna jsme vyrazily do Klatov na parkury. Jely jsme Z a ZL. V Z skákala Viki moc pěkně, nebyl problém ji uřídit a jela v rozumném tempu, bohužel zas jedna shozená překážka. V ZL už byla Viki "rozlítaná", nesoustředila se, zastavila jeden skok a pak ve dvojskoku byla moc rychlá a vyhnula druhý skok, takže jsme byly vyloučeni.

Na začátku září jsme jely na závody všestrannosti do Borové. Jely jsme stupeň Z. Drezura se nám docela povedla, získaly jsme naše nejvyšší bodové hodnocení a umístily se předposlední:-) Před drezurou jsem s Viki vůbec necválala, hodně jsme chodily krokem na dlouhé otěži, takže byla o Srpen 2010, crossový trénink v Borové, seskokněco klidnější než obvykle. V crossu byla Vikina dobře ovladatelná, jen trochu víc koukala na skoky. Nicméně šla pěkně v tempu, neměla problém s vodou ani se suchým příkopem, jen ji zase překvapil jeden "bubák", takže tedy jedno zastavení. Parkur byl poměrně technicky náročný, postavený na menším prostoru, takže tam byly prudké obraty. Skoky byly hodně barevné, plno profilů. Viki ho zajela skvěle, v rozumném tempu, neměla problém s obraty a "bubáci" jí nevadili, takže bez trestných bodů. Celkově jsme skončily 20. z 28 koní, 5 koní nedokončilo.

Na začátku října jsme vyrazily na parkury do Domažlic. Viki jela Z a ZL. Z šla čistě, takže jsme se dostaly do rozeskakování, které jsme zajely čistě a rychle (to není pro Vikinu problém:-) a umístily se na druhém místě z asi 30 dvojic. V ZL byla Viki už hůř ovladatelná, takže byla moc rychlá ve dvojskoku a shodila druhý skok, takže tedy za 4 trestné body.

PZáří 2010, 
trénink skákání doma v Čeleticích, oxer 120cmosledními závody sezóny 2010 pro nás byly závody všestrannosti ve Dvorečku, jely jsme zase Z. Drezura byla o chlup horší než v Borové, nebylo moc času na opracování a tak se Viki nestihla zklidnit. Parkur se nám vydařil, Viki šla přesně tak jak měla, v klidném tempu, skoky jí pěkně vycházely, takže bez trestných bodů. Cross byl asi náš nejlépe zajetý, i když jednomu zastavení jsme se nevyhnuly. Viki šla svižně dopředu, na skoky nekoukala a měla jsem z ní pocit, že by skočila cokoliv:-) Celkově jsme se umístily 9. z 15 koní, 5 nedokončilo.

Ke konci roku jsme v tréninku skákaly parkuProsinec 2010, 
drezurní prácer o výšce 120cm, Viki byla klidná a dobře ovladatelná, od jara udělala velký pokrok. Teď po zimní pauze má ohromnou chuť cokoliv skákat takže jsem zvědavá, jak jí to letos půjde:-) Nejvíc se samozřejmě "našla" v terénních jízdách, kde může běžet svou rychlostí pořád dopředu a skoky už bere jen jako součást trasy, prostě nepřemýšlí a skáče.

Přes zimu se věnujeme hlavně drezuře. Pořídili jsme plastové nelomené udidlo a je to o poznání lepší. Vikina se také hodně zklidnila a dokáže i po cválání dál pracovat. Už nechodí tolik nad otěží a je schopná jít na přilnutí. Ještě nás čeká hodně práce, ale myslím, že letos budou drezurní úlohy o dost lepší...

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Vikina-obsedání, výcvik, závody