Závody všestrannosti 2012

Humpolec, seskok přes krokodýla do vody

V roce 2012 jsme v soutěžích všestrannosti měli 11 startů se čtyřmi koňmi. Arwen a Carthago závodili na stupni ZL, Carthago splnil kvalifikaci do finále KMK pětiletých. Vikina startovala v soutěžích stupně L a Highland startovala poprvé v soutěži stupně ZK.


Prvním startem roku 2012 byla tradičně Borová 19.-20.5.2012.
Vikina startovala poprvé v soutěži stupně L, kvalifikaci Stříbrné podkovy. Dr
Vikina, všestrannost L Borová (Stříbrná podkova), květen 2012ezurní úlohu zajela na Vikinu docela pěkně, ze všech závodů zatím nejlépe. V parkuru, který byl hodně technicky náročný a opravdu na mírách, bohužel udělala 3 chyby. Cross zajela naprosto bez zaváhání jen s malou penalizací za překročený čas. Ani takové překážky jako schody, hřib, rakev či in-out výskok a seskok ji nepřekvapily. Celkově se umístila 19. z 31 koní. Soutěž dokončila v kvalifikačních limitech a tak si splnila jednu z kvalifikací pro finále Stříbrné podkovy:-)
Carthago startoval v soutěži stupně ZL, Soutěži nadějí (pro 4 a 5leté koně). Drezuru zajel pěkně, v náročnějším parkuru se dopustil dvou chyb. Cross zajel bez zaváhání, bohužel s malou penalizací za překročený čas, která ho stála 4. místo. Takto se umístil na 7. místě z 11 startujících. Soutěž zajel v kvalifikačních limitech a tím se kvalifikoval do finále Soutěže nadějí (jeden kval. výsledek měl už z minulého roku).

Dalšími závody, kam jsme vyrazili tentokrát s Carthagem a Highland, byla všestrannost v Brně 1.-3.6. 2012, kde se jela i kvalifikace pro KMK.Highland Z, všestrannost ZK Brno, červen 2012, vybojovala 4. místo
Carthago startoval v soutěži stupně ZL, soutěži nadějí a zároveň kvalifikačním kole pro KMK pětiletých. Drezuru zajel tradičně dobře, cross jel Carthago s velkou chutí, pěkně skákal a byl dost rychlý. S několika záludnostmi si poradil výborně (např. 120cm hluboký seskok na cestu do lesa) na jeden skok byl složitější nájezd z oblouku a tak tuto špici s proutěnkou skočil bohužel až na podruhé. V parkuru se projevila únava a tak se dopustil 3 chyb. Celkově skončil na 14. místě z 18 koní. Nicméně dodržel kval. limity a tak splnil jednu ze dvou kvalifikací nutných pro finále KMK pětiletých.
Čtyřletá Highland startovala na svých prvních závodech všestrannosti v soutěži stupně ZK. Drezuru zajela velice pěkně, cross dokončila s jedním zaváháním a v parkuru jednou shodila. Umístila se na pěkném 4. místě:-)

Největším výletem byly závody v Lošticích 15.-17.6.2012, které jsou od nás vzdáleny 450km... Startovali zde Carthago a Arwen.
Carthago, všestrannost ZL Loštice (KMK pětiletí), červen 2012, vybojoval 5. místoCarthago startoval v soutěži stupně ZL, soutěži nadějí a zároveň kvalifikačním kole pro KMK pětiletých. Drezura se mu velice vydařila, jedna z nejlépe zajetých úloh, získal 62%. Cross měl pár složitějších skoků, třeba velký příkop, in-out seskok do jámy a výskok nebo trojskok kláda-příkop-kláda ve svahu v lese. Carthago si poradil se všemi skoky skvěle, do času se vešel také bez problému, běžel jako o závod:-) V parkuru se dopustil jedné chyby, což byl jeho nejlepší výkon v tomto roce. Celkově se umístil na 8. místě z 26 koní. V rámci KMK pětiletých se umístil na 5. místě. Tímto výsledkem si zajistil účast ve finále KMK:-)
Arwen s Radkou startovala tento rok poprvé, jela soutěž stupně Z. Drezuru zajela na Arwen obstojně, parkur překonala čistě a v crossu se dopustila jednoho zastavení před příkopem přes potok. Jinak ale zajela cross s několika nástrahami velice pěkně a celkově se umístila na 24. místě z 30 startujících.

Dalšími závody všestrannosti byl 13.-15.7.2012 Humpolec, kam jsme vyrazili s Vikinou a Carthagem.
Vikina, všestrannost L Humpolec (Stříbrná podkova), červenec 2012Vikina startovala v soutěži stupně L, kvalifikaci Stříbrné podkovy. Drezuru zajela o něco hůře než v Borové (těsně se nevešla do kval. limitu), zato cross byl naprosto perfektní. Vikina celou trať zajela bez zaváhání a vešla se i do času. Na trati bez problému překonala několik trakénů, mohutné proutěnky, dva skoky do vody a několik výskoků a seskoků. Náročnější parkur dokončila s jedním shozením a celkově se tak umístila na 15. místě z 28 startujících.
Carthago startoval v soutěži stupně ZL, soutěži nadějí. Drezuru zajel nejlépe ze všech dosavadních závodů, získal 62,5%. Bohužel v crossu jsme dojeli jen do poloviny, tam se Carthagovi nelíbila těžší vodní kombinace, kde jsme tedy skončili.


24.-26.8. jsme vyrazili do Humpolce jen s Carthagem na finá
Carthago, všestrannost L Humpolec (finále KMK pětiletí), srpen 2012le KMK pětiletých a zároveň finále soutěže nadějí. Carthago se bohužel smolně zranil asi 14 dní před finále a tak vypadl z formy. Na finále byl zdravý a schopný závodit, ale po pauze nebyl ve své kůži. Finále bylo na stupni L. Drezuru zajel Carthago trochu hůře než obvykle. V crossu jsme dojeli asi do poloviny, kde odmítl skočit trakén přes hluboký příkop. V crossu byl od začátku dost tlačivý a neskákal moc pěkně. Bohužel mu hodně nesedla pauza v tréninku kvůli zranění...

Poslední závody všestrannosti roku 2012 jsme absolvovali v Humpolci 28.9.2012. Jely tam Vikina a Arwen.
Arwen, všestrannost ZL Humpolec, září 2012Vikina startovala v soutěži stupně L. Drezura se nám moc nevydařila, ale parkur jsme překonaly čistě:-) Odpolední cross zajela Vikina tradičně bez zaváhání, jen jsem se vezla a brzdila:-) Některé skoky už znala z minule, pár jich bylo nových (jako třeba kombinace 3 schody nahoru na val, prudce dolů z valu a seskok přes rampu). Do cíle jsme dojely v časovém limitu a celkově jsme se umístily na 13. místě z 20 startujících.
Arwen s Radkou startovala poprvé v soutěži stupně ZL. Drezura se jim moc nepovedla, v parkuru jednou zastavily. Cross zajely také s jedním zastavením, nicméně na první ZL to byl dobrý výkon. Arwen pěkně skákala do vody, se kterou dříve mívala problém.

Celkově jsme se sezónou 2012 velice spokojeni, až na to nevydařené finále koně podávali pěkné výkony. Hlavně překvapila Vikina, která se jeví že v crossu nic není problém, takže příští sezónu je v plánu start v soutěžích stupně S a snad i finále Stříbrné podkovy:-)

 

Humpolec, trakén přes příkopBrno, seskok  vysoký 120cm do lesaHumpolec, seskok přes krokodýla do vodyBrno, špice s proutěnkou v lese

 

Videa ze závodů:

Vikina Borová květen 2012:

 

Carthago Borová květen 2012:




Carthago Brno červen 2012:



Arwen Loštice červen 2012:

 

Highland Z Brno červen 2012:

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Závody všestrannosti 2012