Parkurový výcvik

Arwen, parkur Z Krutěnice

Základ našeho skokového výcviku je kniha Skokové ježdění od Anthonyho Paalmana. Metoda výcviku popsaná v této knize má už jisté prvky přirozené komunikace, zároveň popisuje výcvik koně důkladně od začátku, takže je ideální i pro začínající jezdce a trenéry. Paalmanovu metodu lze perfektně skloubit s Parelliho přirozenou komunikací, a to při tréninku hojně využíváme. Jak tedy trénujeme koně pro skokové závody se dočtete v tomto článku.

Můžete si zde stáhnout soubory se skokovými řadami od A. Paalmana a jiných autorů, vše i se vzdálenostmi pro pony. 


Vikina při opracování před parkurem, závody všestrannosti Humpolec Nový velký oxer (110 x 120 cm) a Vikina při prvním skoku přes něj Základ našeho skokového výcviku je kniha Skokové ježdění od Anthonyho Paalmana. Metoda výcviku popsaná v této knize má už jisté prvky přirozené komunikace, zároveň popisuje výcvik koně důkladně od začátku, takže je ideální i pro začínající jezdce a trenéry. Složitější cviky a vlastně i "sebrání" se nejdříve učí ze země, také koně začínají nejdříve skákat ve volnosti skokové řady, což je perfektní příprava začínajících skokanů. Paalmanova metoda lze perfektně skloubit s Parelliho přirozenou komunikací, a to při tréninku hojně využíváme.

Paalman skákání nechává hlavně na koni, což se slučuje také s Parellim(správný pohyb je odpovědnost koně). Kůň se učí sám najít správný odskok a skákat čistě. Úkol jezdce je jen navést koně ve správném tempu a směru na překážku a nepřekážet koni při skoku. Takže diktování každého cvalového skoku a diktování odskoku jezdcem rozhodně nepoužíváme.

Dále je v této knize perfektně popsán skokový sed, jak textem, tak pomocí spousty nákresů a fotek. Je to spíše francouzský styl skákání, který je ale myslím pro koně pohodlnější než hojně užívaný německý styl (jízda na delších třmenech v pracovním sedu, hlubší sedlo, větší stehenní opěrky). Také sedlo, které ve své knize Paalman doporučuje, je typu french close contact (malé stehenní opěrky a ploché posedlí s nejhlubším bodem blíže k přední rozsoše sedla, jízda na kratších třmenech). Parkur by se měl jezdit celý v lehkém sedu, což je jistě pohodlnější pro koně, ale pro nepříliš zkušeného jezdce je dost těžké udržet koně sebraného a s váhou na zádi, když jede v lehkém sedu.

Je zde také popsáno, jak naučit nenásilně chodit koně na přilnutí a "sebraného". Celkově je výcvik uvolněnější, kůň není přetěžován příliš častým skákáním, ani skákáním zbytečně velkých skoků, také doporučuje pouštět koně denně do výběhu a samozřejmě ježdění do terénu, které je dobré ke zlepšení kondice a také koně baví (Tyto věci dnes ve sportovních stájích moc "moderní" nejsou).
Součástí této knihy je také roční plán výcviku mladého koně, který koně připraví na první závodní sezónu, třeba i do soutěží KMK.
Námi nejvíce využívanou částí knihy jsou podrobné nákresy mnoha skokových řad, jak pro začínající koně, nebo pro pokročilejší skokovou gymnastiku, pro skákání ve volnosti, nebo pro řešení konkrétních chyb ve stylu skoku. Dále je v knize spousta nákresů různých parkurů, jednoduchých, složitějších, závodních a nebo tréninkových, které se dají postavit i z malého množství skokového materiálu (to je pro nás bohužel dost důležité :-)). Také jsou tu uvedeny parkurové kombinace (dvojskoky, trojskoky...) pro lehké i těžké skákání se vzdálenostmi mezi skoky.

Většinu těchto řad máme předělanou do počítačové podoby, můžete si je zde stáhnout ve formátu pdf (Skokové řady od A. Paalmana ). Protože jsme s parkurovým výcvikem začínali u poníků, potřebovali jsme vzdálenosti kombinací a ve skokových řadách upravit pro pony, takže u všech řad jsou i vzdálenosti pro poníky (ještě jsem neviděla knihu, kde by byly uvedeny i vzdálenosti pro pony). Postupně jsme počet skokových řad a tréninkových parkurů, které používáme při výcviku, rozšířili ještě z dalších knih (William Micklem - Příručka jízdy na koni, Reiner a Ingrid Klimke - Kavalety), i tyto řady jsme přepracovali do formátu pdf a doplnili vzdálenosti pro pony, také nabízíme ke stažení (Skokové řady od různých autorů ).
Září 2010, finále ČŠMK, parkur stupně ZL Září 2010, trénink skákání doma v Čeleticích, oxer 120cm Trénink v Masečíně
Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Parkurové závody 2012