Koně ve sportovním výcviku 2014

Vesna, KMK čtyřletých koní ve skocích (parkur Z), Zduchovice 15.5.2014

V roce 2014 u nás byli ve sportovním výcviku koně Chesterton, Fivitas Dei, Vesna, Gvennie Goodshapes a Alpinhorse Midnight Princess. Závodili v parkurech, drezuře i všestrannosti. Jak se jim při práci a na závodech dařilo se dočtete v tomto článku.



Chesterton, pětiletý valach ČT

Chesterton, parkur stupně L**, Klatovy 20.9.2014. Foto Jiří Smetana, www.js-foto.czChester k nám přišel na konci října 2012 a je u nás stále. Předtím žil jen na pastvině s dalšími koňmi, s lidmi do styku moc nepřišel a když už, tak to nebylo zrovna fajn. Nakládání bylo opravdu zajímavé, Chester neznal vodění, jen nandat ohlávku byla docela dřina. U nás strávil několik týdnů v boxu, ze začátku jsme ho i tam museli chytat pomocí lonže. Velice rychle dělal pokroky, po vypuštění do menšího výběhu se stále nechal chytat a tak brzy putoval do stáda. Když už byl dostatečně ochočený, tak jsme přistoupili k obsednutí a základnímu výcviku. Chester se rychle učil, dobře skákal a tak na podzim 2013 absolvoval dvoje parkurové závody a letos už závodil oficiálně. Chester je trochu nervák a občas vyvede nějakou hloupost, ještě nedávno se snažil některé situace řešit útěkem (třeba takový startér na parkuru s praporkem může být dost nebezpečný:-) , ke konci sezóny už byl ale okoukaný a fungoval perfektně.

Chesterton, KMK pětiletých koní ve všestrannosti (ZL), Humpolec 18.7.2014Letos začal závodit na parkurech ZM, šel jich několik v Klatovech, v květnu startoval už v Z a získal po rozeskakování 2. místo. Na konci května závodil v Plzni, kde vyhrál parkur ZM, v Z měl jednu chybu. V červnu startoval v Klatovech, Z bez chyby a 11. místo, své první ZL za chybu. V srpnu v Klatovech šel Z a ZL vždy za chybu. Na začátku září startoval v Trnové, ZL za chybu a zajel své první L* za dvě chyby. Na konci září završil sezónu v Klatovech, ZL za chybu a v L** dvě chyby. Chester startoval také ve všestrannosti, v červenci se zúčastnil KMK pětiletých koní ve všestrannosti (soutěž ZL) v Humpolci. Drezurní obdélník viděl poprvé, takže byl trochu nesoustředěný, parkur zašel za chybu a cross zvládl čistě. Nepřekvapil ho ani výskok na stůl, či skok do vody. Tato soutěž se jela na styl, komisař ocenil v crossu mimo jiné Chesterovu odvahu (a to ani nevěděl, že je to jeho první cross v životě:-) . V srpnu ještě Chester startoval v Pardubících v soutěži ZL. Drezuru zajel spíše průměrně, musíme ještě zapracovat na klidu, parkur zvládl čistě a cross také čistě jen s malou penalizací za překročený čas. Celkově se umístil na 25. místě z 60 startujících.

Chester má ohromnou sílu odrazu, krásný stylový skok, ničeho se nebojí a když vidí skok, tak jen zatáhne a jede. Ze začátku roku s ním byl problém, že v parkuru příliš letěl, nenechal se zpomalit a tak dělal chyby. V druhé půlce sezóny se ale hodně zlepšil, lépe se pohyboval po parkuru, byl ovladatelný a občasné chyby byly jen lehké. Za svou první sportovní sezónu zvládl postoupit od ZM (90cm) do L** (120cm), je to rozhodně nejlepší kůň, který je u nás ve výcviku. Příští rok by se měl účastnit KMK šestiletých, jak ve skocích tak ve všestrannosti, takže se už teď moc těšíme:-)

Fivitas Dei, šestiletá klisna ČT

Fivitas Dei, parkur Z, Plzeň 31.5.2014. Foto Jitka KreidlováFíví k nám přišla v září 2012 jako velice problémový neobsedlý kůň. Od mala byla zřejmě trochu jiná než ostatní, a tak ji tam, kde se narodila, nepochopili. Po pár problémech zůstala rok zavřená v boxu. Její budoucnost nevypadala dobře. Začátkem roku 2012 se naštěstí Fíví dostala jinam, kde se s ní začalo pracovat normálně. Za pár měsíců udělala Fíví velký pokrok, ale byla nadále velice komplikovaná a tak v září 2012 putovala k nám a je u nás stále. Při nakládání nám udělala rekord, nakládali jsme jí 4,5 hodiny:-) Ale naložili a dovezli:-) Začali jsme tradičně prací ze země, sedlání a uždění byl velký problém. Postupně se Fíví obsedla, prošla základním výcvikem, na podzim 2013 absolvovala dvoje parkurové závody a letos závodila v oficiálních soutěžích. Parkury má opravdu v krvi, má být po kom (její matka je Panta Rhei, T skokanka s Alešem Opatrným). Jakákoliv práce s Fíví se nese v duchu, že nikdy nevíte, jak bude zrovna dnes fungovat. Je hodně náladová (v roce 2013 v období říje nefungovala vůbec), koukavá a na všem se sní musíte dlouze domlouvat. Uždění a sedlání je stálý problém (vadí jí sahání na uši a zapnutí sedla, často vyhazuje), na jaře pro změnu házela hlavou jak při headshakingu (jen na vyjížďkách), ale po dvou měsících toho zas nechala:-) Také se velice špatně ohýbá na pravou stranu, letos se konečně zlepšila, při drezurní práci se už dokáže krásně ohnout ve všech chodech, ale při skákání jí to zatím moc nejde.

Fivitas Dei, parkur ZZ, Klatovy 20.4.2014Na začátku roku Fíví startovala v několika soutěžích ZM v Klatovech, většinou šla čistě, získala 4. a 6. místo. V květnu absolvovala své první Z. čistě a 3. místo. Na konci května v Plzni získala za čisté ZM 4. místo, Z šla za dvě chyby. V červnu a srpnu absolvovala Z v Klatovech vždy za 2 chyby. Do skoků se jí příliš nechtělo, přibrzďovala před skoky, hodně koukala a špatně krčila přední nohy. Doma skákala ještě v červenci pěkně, pak se postupně zhoršovala, musela se do skoku hodně nutit. V září jela Z v Klatovech, prvních pár skoků odskákala pěkně, pak ale zase začala přibrzďovat a po jednom doskoku se neunesla na přeních nohou a upadla. Celou sezónu jsme si lámali hlavu, co je příčinou jejích problémů se skákáním. Vzhledem k její problematické povaze je těžké zjistit, jestli její problémy nepramení i z nějakého fyzického problému. Nicméně ji v září prohlédla chiropraktička, Fíví měla páteř hodně hnutou hned za kohoutkem a v bedrech. Po nápravě se Fíví daleko lépe sedlá, od té doby nevyhodila, i když nervózní je trochu stále. Zase začala krčit přední nohy, skáče s velkou chutí, nepřidupává, ve volnosti bez problému skočí 130, pod sedlem zatím 110, ale svižně a s velkou rezervou. Také se lépe chytá ve výběhu (předtím to bylo složitější) a celkově lépe spolupracuje. Tak uvidíme, jak jí skákání půjde příští sezónu, určitě nebyly záda jejím jediným problémem, je vidět, že se musí nejdřív hodně okoukat, než bude moct skákat vyšší parkury.

Vesna, čtyřletá klisna ČT

Vesna, parkur stupně Z, Plzeň 3.5.2014. Foto Jiří Smetana, www.js-foto.czVesna u nás byla v roce 2013 od března do září. Přišla na obsednutí a přípravu na ZZV klisen. Pobyt u nás zakončila úspěšným absolvováním výkonnostních zkoušek na začátku září. Vesna je temperamentní, učenlivá a pracovitá klisna. Po základech práce ze země a absolvování svodu jsme se vrhly na ježdění, skákání ve volnosti a postupně i pod sedlem. Samozřejmě jezdila Vesna i na vyjížďky. V rámci přípravy na ZZV Vesna absolvovala oblastní přehlídku tříletých klisen ve Svržně kde se umístila 3. ve skoku ve volnosti, hobby parkur v Domažlicích, kde zajela 80cm čistě. ZZV v Trnové vyhrála se ziskem 8,37 bodu. Více informací o Vesně a jejím výcviku v roce 2013 se dočtete v jejím článku.

Vesna je drobnější klisna s moc pěkným stylem skoku a pěknými chody, je velice lehce jezditelná, dobře ovladatelná. Letos k nám přišla už koncem Vesna, parkur stupně ZL, Trnová 6.9.2014února, aby se stihla připravit na skákání ve volnosti čtyřletých klisen. V oblastním kvalifikačním kole se umístila na 4. místě a postoupila tak do finále. V březnu jsme tedy vyrazili přes celou republiku do Tlumačova, kde si Vesna hravě poradila se skokem 140cm a vybojovala 4. místo, ze západočeských klisen byla nejlepší. Dále se připravovala na parkury a starty v KMK. V dubnu absolvovala své první ZM, čistě. Na začátku května pak závodila v Plzni, šla ZM a Z, vždy za chybu. V polovině května startovala ve Zduchovicích v KMK pro čtyřleté klisny (parkur Z) a svým čistým a stylovým výkonem si zajistila 2. místo (24 bodů). Na začátku června Vesna vyrazila na drezurní KMK do Heroutic, v úloze 4Ú získala pěkných 69%. V půlce června pak startovala v KMK v Mariánských Lázních (parkur Z), kde bohužel inkasovala 8 tr. bodů. V půlce srpna startovala na KMK v Tachově (parkur ZL) a i přes jednu chybu získala 4. místo. Po všech kvalifikačních kolech KMK byla na 9. místě mezi 20 klisnami postupujícími do finále. Tam ale nakonec nejela (z finančních důvodů). V září absolvovala ještě Závody v Trnové, Z šla čistě i s rozeskakováním a získala 9. místo, v ZL měla jednu chybu. Pak zas jela Vesna domů a měla by k nám přijít na jaře 2015 a pokračovat v soutěžích KMK.

Alpinhorse Midnight Princess (Píďa), pětiletá klisna Welsh Part-Bred

Alpinhorse Midnight Princess a Míša Haderková, MČR pony ve všestrannosti (ZL), Humpolec 28.9.2014Píďa k nám přišla na začátku června 2013 a odešla na konci září 2014. Je to temperamentní poník, který má velké sportovní nadání a úžasnou povahu. I přes jisté problémy ve výcviku měla stále snahu vyhovět své jedenáctileté jezdkyni Míše. Když k nám přišla, tak měla tendenci na skoky lítat, nebyla zvladatelná mezi skoky, občas skok zastavila. Na vyjížďkách byla také těžko ovladatelná. Po pár měsících výcviku zvládala Píďa s Míšou jezdit parkury v pěkném tempu, žádný skok ji nepřekvapil. Na vyjížďkách s ní nebyl problém, mohla jezdit i sama. V srpnu 2013 absolvovaly své první parkurové závody, v říjnu pak další, kde po čistém rozeskakování získaly 3. místo. Přes zimu jsme hodně pracovali na drezurní přiježděnosti, kde Píďa udělala velké pokroky.

Letos začala Píďa a Míša sezónu několika parkurama v Klatovech, kde v Alpinhorse Midnight Princess a Míša Haderková, parkur 80cm Klatovy 17.8.2014pony soutěži získaly i několik pěkných umístění. V půlce června startovaly na svých prvních drezurních závodech, kde se bohužel projevila Pídi temperamentní povaha, ale aspoň bylo vidět na čem je ještě potřeba zapracovat. Na začátku června holky absolvovaly své první závody všestrannosti (stupeň ZL pony) v Kolesách. Drezuru zajely moc pěkně, cross zvládly čistě a parkur za chybu, celkově 4. místo. V srpnu a září zase startovaly Míša s Píďou na parkurech v Klatovech, tentokrát už i v soutěži 80cm, v září i s rozeskakováním (90cm), během roku udělaly obě velký pokrok, jejich parkury jsou plynulé, Píďa se soustředí na skoky a Míša hodně zlepšila svůj skokový styl a schopnost jít s pohybem koně. V září ještě startovaly na závodech všestrannosti v Borové, kde měly v crossu bohužel jedno zastavení, takže skončily na konci výsledkové listiny. Cross byl ale o dost těžší než v Kolesách, takže získaly cenné zkušenosti. Díky splněné kvalifikaci na MČR jsme na konci září vyrazili do Humpolce na Mistrovství ČR ve všestrannosti. Míša startovala v kategorii pony - jezdci 10-13 let, úroveň ZL. Drezuru Píďa nezajela nejhůř, problémy měla tradičně při nacválání. V parkuru se bohužel dopustila jedné chyby. Cross odpovídal mistrovské soutěži, několik úzkých skoků s těžším nájezdem, příkopy, výskok z vody. Míša s Píďou zajely cross nad očekávání dobře, jejich projev byl suverénní, získaly jen malou penalizaci za překročení času. Celkově se umístily na skvělém pátém místě. Potom se Píďa stěhovala ku Praze, aby na ní mohla Míša jezdit častěji. Letos absolvovaly ještě nějaké parkury a příští rok se snad zase budeme potkávat na závodech všestrannosti.

Gvennie Goodshapes, čtyřetá fríská klisna

Gvennie Goodshapes, čtyřletá fríská klisna se svou majitelkou na jejich prvních drezurních hobby závodech, Hunčice 26.7.2014Chesterton, parkur stupně Z, Plzeň 31.5.2014. Foto Jitka KreidlováGwen k nám přišla v roce 2013 na obsedání, strávila u nás 4 měsíce. Už tenkrát projevovala drezurní talent, takže letos přišla na konci dubna znovu, aby se zdokonalila v drezurní práci a její majitelka se připravila na složení ZZVJ. Gven je velice učenlivá, snaží se vyhovět jezdci, jen je trochu línější, takže jsme ze začátku bojovali hlavně se cvaly. Za ty tři měsíce, co u nás strávila, se naučila krom základních drezurních cviků i prvky L drezury (nacválání z kroku, ze cvalu do kroku, ustupování na holeň). Také jsme hodně pracovali na majitelce, která se musela naučit více se na Gwen prosadit. V půlce července absolvovala Gven se mnou své první závody, trochu více koukala po okolí a oplůtkách, takže cvaly nebyly moc dobré, jinak ale zvládla svou premiéru dobře. Na konci července už Gwen vyrazila na hobby závody se svou majitelkou, pro kterou její první závody byly pořádné nervy, ale výkony měly zlepšující se tendenci. Pak jela Gwen domů. Do podzimu absolvovaly ještě několik hobby závodů a v říjnu zakončily sezónu ziskem 2. místa za 65%. Na jaře se chystají na složení ZZVJ, což by pro ně neměl být žádný problém:-)

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Závody 2014 s koňmi ve výcviku