Závody a další akce v září a říjnu 2011

Vikina a skok přes kmen při crossu v Humpolci

V září jsme byli 3.-4.9. na všestrannosti v Borové, 7.9. jsme jeli na ZZV klisen do Trnové, 10.9. jsme jeli tamtéž na parkury, 16.9. jsme vyrazili na parkury do Martinic, 24.9. jsme jeli na hobby do St. Plzence a 28.9. jsme byli na všestrannosti v Humpolci. 16.10. byly parkury v Krutěnicích.


Všestrannost Borová 3.-4.9.2011

Carthago při crossu stupně ZL v Borové, umístil se celkem na 4.místě:-)První víkend v září jsme vyrazili s Arwen a Carthagem na druhý konec Šumavy do Borové, kde se konalo kvalifikační předkolo Zlaté podkovy 2012. Arwen zde startovala v soutěži stupně ZK a Carthago v soutěži ZL, která byla zároveň kvalifikační soutěží pro finále Soutěže nadějí v Humpolci 2012. V sobotu dopoledne se jely drezury, odpoledne pak parkur a v neděli cross. Opracoviště bylo v hale, což se zřejmě trochu podepsalo na výkonech obou koní v drezuře, protože je překvapila náhlá změna prostředí. Carthago nezajel úlohu nijak špatně, ale rozhodně umí chodit lépe, měl problém se soustředit po celou dobu. Výsledek byl těsně na hraně pro kvalifikaci. Arwen hodně rozhodil přechod z haly ven a úlohu zajela extrémně špatně.

Odpoledne na parkurech podali oba koně velmi dobrý výkon. Kolbiště v Borové je trochu menší, takže mezi skoky byly kratší vzdálenosti a i některé obraty byly těžší, v parkuru bylo hodně profilů a skoky byly na mírách. Arwen už byla v pohodě a parkur zajela čistě, profily jí nepřekvapily a jela v klidném tempu. Carthago zvládl parkur zajet za jednu chybu, jel poměrně svižně, moc hezky poslouchal, když měl mezi skoky přidat nebo zkrátit.

Závody všestrannosti v Borové, raní přípravy před drezurou...V sobotu ráno jsme s Carthagem odstartovali do crossu. Nejobávanějším skokem v kursu byl "dort", což byl kulatý stůl o průměru 3m a vysoký 1m, koně museli vyskočit nahoru a hned seskočit dolů. Pro koně byla matoucí malá velikost a kruhový tvar, někteří to téměř přeskakovali. Dále zde bylo pár seskoků a výskoků, výskok z vody, suchý příkop, irská lavice a další. Carthago byl odpočatý a v dobrém rozpoložení, na trať vystartoval velice rychle a pěkné tempo se mu podařilo udržet po celou dobu, takže jsme se vešli do stanoveného času, i když trať vedla hodně kopcovitým terénem. Carthago nezaváhal na jediném skoku, ochotně skákal vše co měl, i dort zvládl překonat bez problému, akorát ho skoro přeskočil:-) Cross jsme tedy zajeli bez trestných bodů, byl to první Carthagův čistý výsledek. Tím nám udělal ohromnou radost, bylo to krásné "svezení". Celkově jsme obsadili 4. místo z 12ti koní a zajeli jsme kvalifikační výsledek pro finále Soutěže nadějí 2012:-) Soutěž stupně ZL se jela jako otevřená, ale v rámci Soutěže nadějí (4- a 5-ti letí koně) by byl Carthago na prvním místě ze 3 koní.

Arwen jela cross odpoledne. Už při opracování byla v dobré náladě. Cross zajela až na jedno zaváhání na "bubáku" (skok přes mašinky mezi traktory) bez problému a podala zatím svůj nejlepší výkon. Celou trasu absolvovala v klidu, ani voda jí nečinila problém. Celkově se tedy umístila na 5. místě z 9ti startujících. Závody v Borové se tedy opravdu vydařily:-)

Carthago ZL:


ZZV tříletých klisen Trnová 7.9.2011

Tříletá klisna Highland Z absolvovala celé zkoušky moc pěkně, získala hodnocení 8,44 bodu, čímž se zařadila do Akceleračního programu ČT. Celkově se umístila třetí ze 17ti klisen. Více informací, fotky a video naleznete v článku o Highland .


Vikina při opracování před parkurem, TrnováParkury Trnová 10.9.2011

Druhý víkend v září jsme vyrazili s Vikinou a Arwen na parkury do Trnové. Vikina startovala po zdravotní pauze, takže byla trochu nesvá. Nicméně i tak podala moc pěkný výkon. Soutěž Z na limitovaný čas zajela čistě, v klidném tempu a umístila se na 3. místě z 30 startujících. V soutěži ZL na čas lehce shodila už druhý skok parkuru, takže jsme pak už nejeli tolik na čas. Parkur ale zajela pěkně, svižně, skoky jí vycházely. Celkově byla 22. z 48 koní. Arwen startovala v Z na limitovaný čas. Parkur zajela moc pěkně, čistě a v klidném tempu, takže se umístila na 6. místě. Byl to její nejlépe zajetý parkur Z, příjemně nás svým výkonem překvapila.

Vikina ZL:


Pa
Vikina při parkuru v Martinicích, odskok nevyšel ideálně...rkury Martinice 16.9.2011

V půlce září jsme vzali Vikinu s Carthagem do Martinic na parkury. V Martinicích je nádherné kolbiště, parkury jsou zde technicky náročné a plné barevných profilů, takže jsme chtěli vyzkoušet, jak koně na takových závodech obstojí. Carthago startoval v soutěži Z na limitovaný čas. Parkur překonal velice pěkně, "bubáci" ho nerozhodily, s výškou skoků a technickou náročností si také poradil. Parkur zajel za dvě chyby, což patří k jeho lepším výsledkům. Vikina startovala také v Z na limitovaný čas. Viki je oproti Carthagovi koukavější, nicméně nezaváhala a parkur překonala celý čistě. Čas měla bohužel dost rychlý, takže na umístění to nestačilo. V soutěži ZL na čas jsme jeli dravě a rychle, hodně zkracovali nájezdy. Viki šla krásně do všech profilů, obraty také zvládala, nicméně se nevyvarovala třech chyb. Pro mě bylo ale důležité, že skákala s chutí jako dříve (před zdravotní pauzou) a že je tedy zase v plné formě... Když by nebylo chyb, tak by její čas stačil na druhé místo:-)

Vikina Z:


Hobby závody v drezuře a parkuru Starý Plzenec 24.9.2011

Rybíz před startem drezury, Starý PlzenecKe konci září jsme vzali Báru a Rybíze na závody do Starého Plzence. Rybíz zde startoval v drezurní úloze Z1 a v parkuru 80cm. Bára jela dva parkury 90 a 100cm.

Pro čtyřletého hřebce Rybíze to byly druhé závody v životě. Poprvé byl na nějaké akci s klisnou a jel s ní také ve vleku. Se situací si ale poradil perfektně, vůbec ho to nerozházelo:-) Jen před drezurou potřeboval trochu více času na opracování, aby se začal soustředit. Když přišel na start, byl už plně soustředěný a celou úlohu zajel moc pěkně, v klidu, cviky dělal přesně. Získal 60% a umístil se na 3. místě z 25 startujících, takže rozhodně velký úspěch:-) Parkur 80cm byl postavený na mírách, byl tam i jeden přírodní skok - kmen. Pro Rybíze byla výška skoků na horní hraně jeho schopností, nicméně si s celým parkurem poradil perfektně, ani kmen ho nepřekvapil:-) Všechny skoky překonal čistě, krásně poslouchal, poradil si i s těžšími nájezdy (stavitel byl zřejmě amatér a dost nájezdů bylo nekorektních, nemluvě o terénu na kolbišti - místy kamenito a místy dlouhá tráva...). Svým výkonem se tedy dostal do rozeskakování, kam jsme ale nenastoupili, bylo by to pro něj už moc vysoké. Rybíz nás zase moc potěšil, jak svou povahou, tak výkonem v drezuře i parkuru...

Rybíz drezura a parkur:

Pro pětiletou Báru to byly také druhé závody v životě. Závodní atmosféru snášela poměrně dobře, akorát u vleku nechtěla být sama v klidu:-) Při opracování byla klidná v klusu i ve cvalu, jen při nájezdech na skoky byla rychlejší. Parkur 90cm zvládla překonat za dvě chyby, jela v trochu rychlejším tempu, než jsem chtěla a tak jí některé skoky nevyšly. Nicméně s horšími obraty si poradila dobře. V parkuru stupně Z už jela dobrou rychlostí, byla pozorná a skoky jí tak vycházely lépe. Díky špatnému terénu před jedním skokem uklouzla, i tak ho ale zvládla skočit čistě (viz. video). Neměla ani problém přejít do klusu v jednom prudkém obratu. I když to byla hobby soutěž, skoky byly poměrně vysoké, některé měli ke 110cm. Bára udělala jednu lehkou chybu, i tak ale její výkon stačil na druhé místo. Příjemně nás svým výkonem překvapila:-)

Bára parkur Z:


Všestrannost Humpolec 28.9.2011

Carthago při opracování před drezurou, závody všestrannosti HumpolecCarthago a průskok při crossu v HumpolciKoncem září jsme vyrazili s Vikinou a Carthagem ne jednodenní závody všestrannosti do Humpolce. Oba koně startovali v soutěži stupně ZL. Dopoledne se jely drezury a do 30 minut parkur, odpoledne pak crossy.

Carthago měl před drezurou problém se plně soustředit, přecijen Vikina byla na dohled a to pro něj není ideální. Drezuru zajel podobně jako v Borové, chybělo mu soustředění. Parkur zvládl překonat za dvě chyby, skákal pěkně a jel dobrou rychlostí. Při opracování před crossem byl Carthago docela živý, moc pěkně skákal a Vikina u vleku už ho tolik nezajímala. Do crossu vyrazil pěkně svižně, skoky mu nedělaly problémy. Skákal bez zaváhání až k vodní překážce, což byl poměrně těžký seskok do vody, který se mu v červenci nelíbil. Nejprve jsem ho nechala jen seskočit do vody na jiném místě, samotný skok pak skočil napoprvé bez problému. Dál pokračoval pěkně až k lehkému seskoku do vozatajské vody, kde ale teď voda nebyla. I tak ho to nečekaně překvapilo a skok jsme museli najet znovu (zřejmě si pamatoval tu vodu z minula:-). Pak jsme dojeli bez problému až do cíle. Do času jsme se bohužel nevešli, Carthago bývá na jednodenních závodech v crossu pomalejší. Celkově si s crossem poradil pěkně a rozhodně jsme byli spokojeni. Umístil se na 19. místě z 23 startujících.

Carthago ZL:

Vikina při opracování před parkurem, závody všestrannosti Humpolec

PVikina při drezurní úloze, závody všestrannosti Humpolecro Vikinu to byly letos teprve druhé závody všestrannosti, poprvé startovala na úrovni ZL. Drezura byla tradičně největší problém, Vikina pře svůj temperament nedokáže být v klidu a tak je pro ni drezurní úloha opravdu dřina. Nicméně podala jeden ze svých lepších výsledků. V parkuru shodila dva skoky, což je u ní spíše výjimka, byla hodně rychlá. Odpoledne si ovšem vše vynahradila čistým výkonem v crossu. Od startu do cíle nezaváhala na jediném skoku, a to byla v Humpolci poprvé. Jela pěkně svižně, na skoky nekoukala a skákala s chutí, prostě nádherná jízda:-) V celkovém výsledku se posunula na 15. místo. Takže velice vydařený první start v ZL:-)

Vikina ZL:


Parkury Krutěnice 16.10.2011

Bára při opracování před parkurem, KrutěniceV říjnu jsme už vyrazili jen do nedalekých Krutěnic na parkury, vzali jsme Báru a Vikinu. Bára startovala v soutěži dvoufázové skákání 90/90 a v Z, Vikina pak v Z a ZL.

Pro Báru to byly první závody v hale a tak byla živější než obvykle, i při opracování byla občas dřina jet požadovaným tempem. Nicméně se skoky neměla problém, moc hezky skákala a skoky jí vycházely. Jelikož to byly halové závody, byly mezi skoky kratší vzdálenosti, nebylo tolik času na zpomalení a tak tempo v parkuru bylo poněkud rychlejší:-) Parkur 90/90 zvládla překonat celý čistě, druhou fázi zajela i v dobrém čase, takže se umístila na 3. místě z 20 koní. Základní parkur stupně Z překonala čistě a dostala se do rozeskakování, které přeskákala také bez chyby a umístila se na 8. místě z 25 startujících. Celkově tedy neudělala jedinou chybu, jakmile jedem parkur, tak se soustředí na skoky a nic jí nevyvede z míry. Moc nás potěšila:-)

Bára Z:

Vikina neměla s halou žádné problémy, parkury chodila pěkně v klidu. Z překonala čistě a dostala se do rozeskakování, které také zvládla čistě a i rychle a umístila se na 6. místě. ZL bylo postavené na mírách a technicky náročnější. Vikině bohužel vůbec nevyšel odskok na druhém skoku parkuru, takže ho úplně probourala. Zbytek parkuru dokázala ale i tak přeskákat čistě, do skoků šla s chutí. Rozhodně povedený závěr sezóny...

Vikina Z:

Publikováno: | Autor: | Kategorie: Obsedání a výcvik koní
| Připojená galerie: Závody září, říjen 2011